Връзки за достъпност

Извънредни новини

Откривателите на рецептори за топлина и допир получиха Нобелова награда за медицина


Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян
Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян

Учените Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян спечелиха Нобеловата награда за медицина за 2021 г. за своите изследвания на рецептори за температура и допир, съобщи в понеделник Нобеловият комитет.

Техните революционни открития „ни позволиха да разберем как топлината, студът и механичната сила могат да инициират нервните импулси, които ни позволяват да възприемаме и да се адаптираме към света около нас“, посочи Нобеловият комитет, цитиран от БНР.

„Тези знания се използват за разработване на лечения за широк спектър от болестни състояния, включително при хронична болка.“

Нобеловите награди за постижения в науката, литературата и мира са създадени и финансирани от фонда на шведския изобретател Алфред Нобел. Те се връчват от 1901 г., а тази за икономика - от 1969 г.

Наградите се присъждат от Кралската шведска академия на науките и са на стойност 10 милиона шведски крони (1,15 милиона долара).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG