Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фандъкова назначи уволнен за полицейско насилие главен секретар на МВР на ключов общински пост


Главен комисар Ивайло Иванов
Главен комисар Ивайло Иванов

Бившият главен секретар на МВР Ивайло Иванов, който беше дисциплинарно уволнен заради полицейското насилие на протестите през 2020, е назначен за шеф на Инспектората към Столична община.

Новината беше съобщена в социалните мрежи от общинския съветник от „Демократична България“ Симеон Ставрев. Пресцентърът на Столична община потвърди пред Свободна Европа за назначението.

Иванов беше уволнен от поста главен секретар на МВР през май тази година. Той заемаше длъжността от декември 2018 г. Повод за неговото уволнение беше полицейското насилие по време на протестите срещу правителството и главния прокурор през лятото на 2020 г. Няколко случая на полицейско насилие, включително и срещу журналисти, придобиха публична известност. Десетки кадри запечатаха как полицаи влачат, удрят и задържат протестиращи.

В мотивите за освобождаване на Иванов, цитирани от изданието „Булевард България“, се посочва, че бившият главен секретар е нарушил основни принципи на ведомството, изразяващи се в „незачитане“ на правата и свободите на гражданите. Освен това е "нарушил утвърдените световни и европейски професионални стандарти“ при осъществяване на правомощията си.

Според правилника за организацията и дейността на Столичния инспекторат директорът му се назначава от кмета на Столична община – в случая Йорданка Фандъкова (ГЕРБ). Ивайло Иванов заема мястото на дългогодишната ръководителка на звеното Веска Георгиева.

Общинският съветник Симеон Статев, който пръв съобщи за назначаването на Иванов, описа случая като „върховна наглост“. „Не знам как Фандъкова си позволява да назначи подобни лица където и да е, още повече за директор на важна институция като Инспектората“, написа той във Фейсбук.

Преди да стане главен секретар на МВР Ивайло Иванов ръководеше столичната полиция. От 1999 г. е заемал ръководни длъжности в структурата на МВР, сред които полицейски командир и началник група в СДВР, директор на регионална дирекция Гранична полиция – Драгоман и др.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG