Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руска актриса и режисьор ще снимат за първи път филм в Космоса


Юлия Пересилд (ляво), режисьора Клим Шипенко и капитана Антон Шкаплеров ще снимат първия филм, заснет в Космоса

Известна руска актриса и режисьор с няколко отличия излетяха във вторник към Международната космическа станция, за да заснемат първия игрален филм, сниман в Космоса.

По време на полета Юлия Пересилд и Клим Шипенко са придружавани от екипаж от двама космонавти, сред които капитанът Антон Шкаплеров.

Юлия Пересилд (ляво) се снима заедно с капитана Антон Шкаплеров (в средата) и режисьора Клим Шипенко на 16 септември 2021 г.
Юлия Пересилд (ляво) се снима заедно с капитана Антон Шкаплеров (в средата) и режисьора Клим Шипенко на 16 септември 2021 г.

Те излетяха точно в 11:55 на 5 октомври на ракетата-носител „Съюз 2.1а“ от космодрума „Байконур“ в Казахстан. Скачването с Международната космическа станция се очаква няколко часа по-късно.

В рамките на следващите 12 дни екипажът планира да заснеме сцени от драматичен филм на име „Предизвикателство“. В него се разказва за мисията на хирург, който трябва да извърши операция на космонавт, страдащ от сърдечно заболяване.

Копродуценти са шефът на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин, Първи канал на руската държавна телевизия и киностудиото Yellow, Black and White.

Юлия Пересилд
Юлия Пересилд

36-годишната актриса Юлия Пересилд участва в няколко големи руски филми като „На ръба“ и „Битката за Севастопол“. Тя е носител на званието „Заслужил артист“ на Руската федерация.

37-годишният Шипенко получава награда през 2017 г. за филма „Салют-7“, който е за природно бедствие и се развива в Космоса. Той е още и актьор, и драматург.

Клим Шипенко
Клим Шипенко

Мисията беше обявена миналата година, след като НАСА съобщи, че си сътрудничи с актьора Том Круз, за да направи филм на Международната космическа станция.

Тя обикаля около Земята на височина около 350 километра.

Руската космическа индустрия все още разчита на проектирана по време на СССР технология и през последните години се сблъска с редица неуспехи, включително корупционни скандали и неуспешни опити за излитане.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG