Връзки за достъпност

Извънредни новини

България е платила близо 13 млн. лв. по загубени дела в Страсбург за 10 години


Сградата на Европейския съд по правата на човека в Страсбург
Сградата на Европейския съд по правата на човека в Страсбург

Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) е постановил срещу България 659 осъдителни решения, с които са присъдени общо близо 13 млн. лв. обезщетения през последните 10 години. Това съобщи служебната зам.-министърка на правосъдието Мария Павлова пред БГНЕС.

Само през миналата година европейските магистрати с осъдили 35 пъти страната по общо 53 дела. Най-честите констатирани нарушения по тях са били на мирно ползване на собствеността, на личен и семеен живот, на справедлив процес, както и забраната за нечовешко и унизително отношение. През тази година досега са произнесени 25 осъдителни решения срещу България.

Статистиката на правосъдното министерство показва, че в този период най-много обезщетения са били платени през 2011 г. Това е третата година от първия управленски мандат на ГЕРБ (2009-2013), в който тогавашният силов вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов неведнъж лично стана причина за осъждането на България в ЕСПЧ.

„Тогава от 98 дела имаме 53 осъдителни решения и са платени над 2 млн. лв. През 2012 г. има 58 осъдителни решения при 110 дела и са платени около 1,8 млн. лв. За настоящата 2021 г. до момента са платени малко над 440 хил. лв.“, съобщи Мария Павлова.

В тази връзка в правосъдното министерство се обсъжда идеята, „за да се дисциплинират малко държавните органи, евентуално сумите да се изплащат от бюджетите на съответните учреждения, които са нарушили правата на български граждани, заради които има постановени съдебни решения от ЕСПЧ“.

Когато обаче става въпрос за нарушени човешки права от магистрати, българската конституция не позволява да им бъде търсена лична отговорност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG