Връзки за достъпност

Извънредни новини

Биляна Дудова, която знаеше, че ще победи, и го направи


Биляна Дудова стана световна шампионка по борба в категория до 59 кг

"Бях готова за това. Само чаках състезанието, за да стана първа."

Това са първите думи на Биляна Дудова ден, след като стана световна шампионка по борба в категория до 59 кг в норвежката столица Осло.

Тя спечели състезанието на планетата, въпреки че не е участвала на такъв форум от три години по различни причини. Последното ѝ световно е в Унгария, когато остава втора.

"Никога няма да го забравя. Бях толкова разочарована и реших, че ще тренирам така, че когато изляза следващия път да ги натръшкам всичките", казва Биляна.

И го прави по категоричен начин. По пътя към финала в Осло тя не даде нито една точка на съперничките си.

Дудова влиза в залата по борба, когато е на 12 години. Води я чичо ѝ. Години по-късно тя си спомня, че спортът я е грабнал още от първия ден.

"Всички в моето семейство – баби, дядовци, родители, двете ми сестри – всички са много силни физически. Много хора казват, че аз взимам нещо. Не. Просто съм такава. Такива са генетичните особености на рода ни."

В кариерата си Дудова има пет златни и две сребърни отличия. Единственият медал, който липсва в колекцията й е олимпийският.

"Винаги съм знаела, че съм по-различна от другите. Знам, че съм специална. Искам да побеждавам и успявам."

Биляна не крие радостта си, че баща ѝ се гордее с успехите ѝ. Майка ѝ обаче умира, когато тя тъкмо започва да тренира. Това едва не я отказва от борбата.

"Бях разгромена и се отказах от спорта. Но след това се завърнах и си казах, че ще спечеля всичко. И всичко ще е за нея."

Facebook форум

XS
SM
MD
LG