Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Промяната е тук". Опозицията спечели изборите в Чехия


Лидерът на „Заедно“ (Spolu) Петр Фала може да замени Андрей Бабиш като министър-председател на Чехия
Лидерът на „Заедно“ (Spolu) Петр Фала може да замени Андрей Бабиш като министър-председател на Чехия

Консервативната коалиция „Заедно“ (Spolu) спечели изборите в Чехия, предаде ДПА. Тя получава 27.8% от гласовете и остави след себе си управляващата от години популистка партия на премиера Андрей Бабиш АНО.

На трето място остават други представители на опозицията - либералният алианс на Пиратската партия и Обединението на кметовете. Тази коалицията получи 15.5% от гласовете. В парламента попадна само още една друга партия – евроскептичната „Свобода и директна демокрация“, която взе 9.6% от гласовете.

„Промяната е тук, ние сме промяната“, каза лидерът на „Заедно“ Петър Фиала.

Победители от „Заедно“ вече обявиха намерението си да формират коалиционно правителство с либералния алианс. Заедно двете партии ще имат 108 от общо 200 места в местния парламент, което ще им даде мнозинство.

„Трябва да призная нашето поражение, поздравления за победата на лидера на движение „Заедно“ , г-н Петър Фиала. Загубихме преди всичко в Прага. Независимо от това спечелихме много голям процент, въпреки различни спекулации и обвинения срещу мен“, каза Бабиш.

Проблем пред съставянето на опозиционно правителство може да се окажат действията на президента Милош Земан. Преди изборите той обяви, че няма да връчи мандат на коалиция, а на най-силната единична партия, която е АНО. Говорител на президентството вече покани Бабиш за консултации.

Избирателната активност достигна 65%, което е значително повече отколкото на последните избори преди 4 години. За пръв път от края на Втората Световна война извън парламента остана Комунистическата партия. Без депутати останаха и досегашните коалиционни партньори на Бабиш от Социалдемократическата партия.

Кампанията беше белязана от редица скандали, последният от които беше свързан с появата на името на Бабиш в „Досиетата Пандора“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG