Връзки за достъпност

Извънредни новини

Янаки Стоилов повдигна пред ВСС въпроса дали шефът на градския съд не е руснак


Янаки Стоилов
Янаки Стоилов

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов е изпратил на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) документите, свързани с гражданството на председателя на Софийския градски съд (СГС) Алексей Трифонов.

Причината е, че в базата данни за населението липсва информация, която да удостоверява, че той има българско гражданство, съобщи правният портал "Лекс".

Казусът датира от края на ноември 2018 г., когато Трифонов беше избран на поста, а конкурентът му в конкурса Евгени Георгиев го оспори пред Върховния административен съд (ВАС). Основен въпрос по това дело се оказа именно дали председателят на СГС има българско гражданство, защото според Закона за съдебната власт съдия, прокурор или следовател може да бъдат само български граждани.

Миналата година ВАС отхвърли жалбата на Георгиев, приемайки, че гражданството не може да се установява по съдебен път. Основният аргумент на върховните съдии беше, че Трифонов притежава редовни български документи за самоличност.

Въпреки това според министър Стоилов е налице противоречие между преценката на ВАС и данните в правосъдното министерство, според които съдията не е български гражданин. На 20 август той е изпратил две писма до столичния район "Илинден" и до министъра на вътрешните работи, в които е посочил, че "и към настоящия момент Алексей Трифонов, роден през 1972 година, в град Курск, СССР, не е български гражданин".

Алексей Трифонов подписва акта си за встъпване в длъжност начело на СГС пред председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева, 12 февруари 2019 г.
Алексей Трифонов подписва акта си за встъпване в длъжност начело на СГС пред председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева, 12 февруари 2019 г.

"В началото на октомври чрез дирекция "Българско гражданство" изпратих такава информация до Съдийската колегия на ВСС. Тя е противоречива, защото при пресъставянето на акта за раждане не са установени основанията за придобиване на българско гражданство.

От своя страна ВАС, по повод оспорване на конкурсната процедура за избор на председател на съда, се е позовал на документите, които е притежавал съдията и е приел, че притежава българско гражданство. Тоест, има известно противоречие между това, което се съдържа в масивите за населението и това, което е постановил съдът", коментира Стоилов в четвъртък, цитиран от "Лекс".

Докато ВАС разглеждаше делото по жалбата на Георгиев, журналистката Валя Ахчиева публикува в сайта euelectionsbulgaria.com свое разследване, според което съдия Трифонов е придобил българско гражданство без правно основание.

Посочената от Ахчиева причина беше, че общинските власти в София не разполагат с данни за подавана молба от родителите на магистрата той да бъде записан като български гражданин. Това е можело да стане по силата на Koнвeнциятa мeждy Hародна република България (НРБ) и CCCP зa пpeдoтвpaтявaнe възниĸвaнeтo нa двoйнoтo гpaждaнcтвo.

Председателят на СГС е роден през 1972 г. в Курск, СССР, и нито действащият тогава Зaĸoн зa бългapcĸoтo гpaждaнcтвo, нито въпросната Конвенция между НРБ и СССР не предвиждат той да получи българско гражданство по рождение. Изисква се подаване на нарочна молба от родителите му или от него, за каквато данни липсват, посочваше Ахчиева в разследването си.

В хода на делото ВАС изиска информация от различни институции по този въпрос, сред които беше и правосъдното министерство. То предостави справка, в която се казваше само, че липсват данни Алексей Трифонов да е подавал молба за промяна на гражданството си.

В тази връзка защитата на Евгени Георгиев настояваше министерството да изясни конкретно дали председателят на СГС е вписан в дневника за молбите и предложенията за придобиване на българско гражданство. Това обаче така и не беше изяснено.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG