Връзки за достъпност

Извънредни новини

България затваря въглищните централи до 2040 г. Планът за възстановяване е приет


Служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов и служебният премиер Стефан Янев. Снимката е архивна.
Служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов и служебният премиер Стефан Янев. Снимката е архивна.

Правителството прие Плана за възстановяване и устойчивост. Документът ще бъде изпратен в Брюксел в петък. Това стана ясно след заседанието на Министерски съвет.

"Смятам, че защитихме за България тези 12.9 млрд. лева, въпреки тежкото наследство и безпрецедентната политическа ситуация. Планът представлява програма за дългосрочни инвестиции и реформи", каза служебният вицепремиер Атанас Пеканов.

Работата по документа започна още по времето на правителството на Бойко Борисов. Към него имаше много критики и кабинетът в оставка реши да не изпраща този вариант в Брюксел, а да го преработи.

Европейската комисия изисква от България решение в две ключови сфери - затварянето на въглищните централи и реформите в правосъдието.

Правителството предлага две дати за затваряне на централите - 2038 или 2040 г. "Механизмът за фиксиране на тази дата тепърва предстои на базата на технически анализ. Това, което сме дали, не са три дати, а са две - 38-а и 40-а година дата, като предпочитаме да е 2040-а. Ако може да е след 40-а, на базата на този технически анализ, нека да бъде така, нямаме нищо против и това да защитаваме", каза служебният премиер Стефан Янев.

38 на сто от средствата, предвидени в плана, са насочени към подготовка за изпълнение на тази цел. Очаква се по Плана за възстановяване и развитие България да получи 12 млрд. лева.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG