Връзки за достъпност

Извънредни новини

Почина правозащитничката Капка Панайотова


Капка Панайотова
Капка Панайотова

В четвъртък внезапно почина общественичката и застъпничката на правата на хората с увреждания Капка Панайотова.

Дейността на Панайотова се свързва преди всичко с Центъра за независим живот, който тя основава през 1995 и който ръководи оттогава.

Гимназиалното си образование получава в Първа английска гимназия в София. Защитава две магистратури – във Висшето училище по планиране и статистика във Варшава, а по-късно специализира управление на неправителствени организации в университета “Джонс Хопкинс“.

През 1995, Панайотова основава, и оттогава ръководи, Центъра за независим живот – неправителствена организация, която се бори за спазване на правата на хората с увреждания.

За обществената си дейност Панайотова е удостоена с наградата за гражданска доблест на Новия български университет "Димитър Паница". Работи и като преводач от английски и полски.

За кончината на 65-годишната Панайотова съобщи в петък Центърът за независим живот.

“С дълбоко прискърбие съобщаваме, че вчера, съвсем неочаквано, светът ни остана без Капка. Капка Панайотова. Боецът Капка. Основателят на Център за независим живот в България. Символът, мотото, гурото на независимия живот в България. Борецът за Човешки права. Мечтателката Капка, която не спря да мечтае за щастие и достоен живот на хиляди българи с увреждания, която не спря да се бори за нас и нашите съдби”, пишат от организацията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG