Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Готово, готово! Пое въздух!” Атанас Секулов, който спаси живот


Младши сержант Атанас Секулов
Младши сержант Атанас Секулов

“Захапах го веднъж - не става. Захапах го втори път и той мръдна с крак”. С тези думи младши сержант Атанас Секулов описва как е върнал към живота млад мъж, припаднал пред него в магазин в Благоевград. Минути след това военният разбира, че е станал баща.

Случката се разиграва в магазин в Благоевград. Няколко часа по-рано Атанас Секулов е закарал съпругата си в болница за планирано секцио. Докато пазарува, за да почерпи, чува писъци. Вижда човек на земята в безсъзнание и друг, който се опитва да му отвори устата.

След като опитите са безуспешни, сержантът се сеща за друг метод.

“Този метод съм го видял преди години на събор в село Илинденци. Реших да го приложа - свалих му обувката и чорапа, и го захапах”, казва Секулов.

Припадналият реагира."Готово, готово! Пое въздух!", казва друг мъж, който също се опитва да помогне.

“Към военните също има курсове за първа помощ. Нашите курсове казват, че трябва да бутнем главата назад. Не приложих този метод, защото друг човек се мъчеше с главата му и не ставаше”. Така Секулов обяснява мотивите за нестандартното си решение да захапе пръста на крака на припадналия.

В крайна сметка именно нестандартният опит, за който младият сержант се сеща спасява колабиралия мъж.

Атанас Секулов е на 38 години и е кадрови военослужещ от 14 години. “Ориентирах се към тази професия случайно. Казаха, че има изпити за кадрови военослужещи и се явих. Аз съм и ловец, и обичам оръжието, може би и това ме мотивира", обяснява Атанас Секулов.

Спасеният мъж е добре. “Майка му дойде и благодари”, казва Секулов.

Новородената дъщеря на военния също е добре. Засега я познава само от снимките от родилното.

Атанас Секулов има и по-голяма дъщеря, която е на 10 години. Тя знае какво е направил баща й и се гордее с него. “Иска да стане лекар или зъболекар”, казва Секулов. И допълва, че за него е важно, че пострадалото момче е добре.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG