Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ отхвърлиха обвиненията на Русия, че американски кораб се е опитал да навлезе в руски води


Американският разрушител Chafee, за който Русия твърди, че е опитал да влезе в териториалните ѝ води
Американският разрушител Chafee, за който Русия твърди, че е опитал да влезе в териториалните ѝ води

Американският флот отхвърли обвиненията на Русия, че военен кораб на САЩ се е опитал да влезе в руски териториални води.

Според командването на Тихоокеанския флот на САЩ американският плавателен съд е извършвал рутинни действия в Японско море, когато руски военен кораб се е приближил на 60 метра от него.

В съобщението се посочва, че взаимодействието между екипажите на двата кораба е било “безопасно и професионално” и че американският разрушител е предприел действия “в съответствие с международното право”.

По-рано Москва съобщи, че военен кораб на САЩ се е опитал да влезе в руски териториални води в Японско море и е бил прогонен.

Според Министерството на отбраната на Русия американският разрушител се е опитал да премине руската морска граница и първоначално е игнорирал предупрежденията да напусне района. В съобщението на Москва се посочва, че американският кораб е променил курса си едва след като се е доближил на 60 метра от руски кораб.

Според Москва инцидентът се е случил на 15 октомври по време на съвместно военноморско учение на Русия и Китай. Американският флот обаче посочва, че Русия е предупредила за учението след инцидента, а не преди него.

Съобщението за инцидента идва на фона на обтегнатите отношения между Москва и Вашингтон заради руката намеса в амеркинаските избори, хакерските атаки, зад които се твърди, че стои Русия, анексирането на Крим през 2014 г. и руското участие в конфликта в Източна Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG