Връзки за достъпност

Извънредни новини

Човекът, разкрил изтезанията в руски затвори, търси убежище във Франция


Снимка на човека, идентифициран като Сярхей, на летище "Шарл дьо Гол"
Снимка на човека, идентифициран като Сярхей, на летище "Шарл дьо Гол"

Човекът, разкрил случаи на изтезания в руски затвори, е заминал за Франция, където ще потърси политическо убежище. Това съобщи сайтът Gulagu.net, който публикува голяма част от материалите, показващи побои и сексуално насилие срещу затворници в Русия.

Първите видеоклипове, показващи прояви на жестокост срещу руски затворници, се появиха в началото на октомври. Като извършители на изтезанията се посочват служители на Федералната служба за сигурност (ФСБ) и Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН).

Собственикът на сайта Gulagu.net Владимир Осечкин посочи, че източникът, който е предоставил материалите, е беларуски ИТ специалист, който е лежал в затвор в Саратов и е бил жертва на насилие. Той беше посочен само с първото си име - Сярхей.

На 16 октомври Осечкин съобщи, че Сярхей е пристигнал на международното летище в Париж “Шарл дьо Гол” и веднага се е обърнал към полицията, за да потърси политическо убежище във Франция.

Публикуването на видеата, които показват изнасилвания, побои и други форми на изтезания на затворници, предизвика остри реакции в Русия. Осечкин посочва, че видеата са заснети в затвори в няколко района, включително Иркутск и Саратов, между 2018 и 2020 г. По думите му те документират случаи на изтезания над повече от 40 затворници.

След публикуването на видеата руската прокуратура съобщи, че е започнала проверка за автентичността на видеата, публикувани от Gulagu.net. Говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков обеща “сериозно” разследване на насилието, “в случай че клиповете са автентични”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG