Връзки за достъпност

Извънредни новини

Човекът, разкрил изтезанията в руски затвори, търси убежище във Франция


Снимка на човека, идентифициран като Сярхей, на летище "Шарл дьо Гол"

Човекът, разкрил случаи на изтезания в руски затвори, е заминал за Франция, където ще потърси политическо убежище. Това съобщи сайтът Gulagu.net, който публикува голяма част от материалите, показващи побои и сексуално насилие срещу затворници в Русия.

Първите видеоклипове, показващи прояви на жестокост срещу руски затворници, се появиха в началото на октомври. Като извършители на изтезанията се посочват служители на Федералната служба за сигурност (ФСБ) и Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН).

Собственикът на сайта Gulagu.net Владимир Осечкин посочи, че източникът, който е предоставил материалите, е беларуски ИТ специалист, който е лежал в затвор в Саратов и е бил жертва на насилие. Той беше посочен само с първото си име - Сярхей.

На 16 октомври Осечкин съобщи, че Сярхей е пристигнал на международното летище в Париж “Шарл дьо Гол” и веднага се е обърнал към полицията, за да потърси политическо убежище във Франция.

Публикуването на видеата, които показват изнасилвания, побои и други форми на изтезания на затворници, предизвика остри реакции в Русия. Осечкин посочва, че видеата са заснети в затвори в няколко района, включително Иркутск и Саратов, между 2018 и 2020 г. По думите му те документират случаи на изтезания над повече от 40 затворници.

След публикуването на видеата руската прокуратура съобщи, че е започнала проверка за автентичността на видеата, публикувани от Gulagu.net. Говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков обеща “сериозно” разследване на насилието, “в случай че клиповете са автентични”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG