Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Марионетки на Сорос." Как един премиер нападна евродепутати с конспирации


Янез Янша
Янез Янша

Група евродепутати отиват в европейска държава, за да видят как върви борбата с корупцията и има ли свобода на словото. Искат да се срещнат и с премиера, който първо приема, но после отказва да говори с тях. А накрая се опитва да дискредитира евродепутатите чрез конспирации, които разпространява в официалния си профил в социалните мрежи.

Така накратко звучи историята, която предизвика буря в Брюксел и дипломатически скандал между няколко държави. Главното действащо лице е Янез Янша, премиерът на Словения, който предизвика критики с публикация срещу ръководителката на делегацията на Европейския парламент в Словения София и'нт Велд и други евродепутати.

Янша сподели колаж в Туитър, озаглавен „13 от 226-те познати марионетки на Сорос в Европейския парламент“, и стрелка към снимката на София и'нт Велд, която също е част от колажа. Публикацията скоро изчезна от профила на словенския премиер, но това не потуши скандала. А самият Янша продължи да сипе критики и обвинения към евродепутатите, които поискаха да разберат повече за демокрацията в Словения.

“Марионетки на Сорос”

Посещението на делегацията на Европейския парламент в Словения беше миналата седмица - от сряда до петък. Общо осем евродепутати от Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и Комисията за бюджетен контрол бяха в Любляна и се срещнаха с представители на държавни институции, на гражданското общество и на медиите.

Евродепутатите бяха в Словения, за да оценят ситуацията с върховенството на правото, свободата на медиите и борбата с корупцията.

Още преди посещението на евродепутатите в Любляна да е приключило и София и'нт Велд да е казала пред журналистите какви са заключенията на делегацията, словенският премиер Янез Янша публикува поредица статуси в Туитър, насочени срещу евродепутатите от групата.

Първо той сподели колаж, озаглавен „13 от 226-те познати марионетки на Сорос в Европейския парламент“. Един от евродепутатите в колажа е И'нт Велд, която е посочена със стрелка. Публикацията по-късно беше изтрита, но в социалните прежи останаха скрийшотове като този, направен от журналистката от Политико Лили Байер.

Твърденията, че милиардерът и филантроп от унгарски произход Джордж Сорос влияе върху политиката и обществения живот, са често използвани от политици в Европа. Най-известният пример е унгарският премиер Виктор Орбан, който спонсорира кампания срещу ЕС и Сорос. Твърденията за връзки с милиардера често са използвани с цел да се дискредитират политици и общественици в държави като Унгария, Словения, а също и България.

Янез Янша многократно е изразявал подкрепа към Виктор Орбан и често застава на негова страна при спорове между държавите от ЕС.

Споделения от словенския премиер колаж предизвика критики и с факта, че в него бяха включени политици, които вече не са евродепутати. В колажа присъстваше и снимка на Ханс ван Бален, който почина по-рано тази година.

“Това няма място в ЕС”

По-късно публикацията беше премахната от профила на Янша в Туитър, но реакциите вече бяха факт.

“Атаките срещу членовете [на Европейския парламент] са атаки срещу европейските граждани”, написа председателят на Европарламента Давид Сасоли в Туитър. Той призова Янша да “спре веднага провокациите” срещу евродепутатите.

“Членовете на Европейския парламент трябва да могат да си вършат работата без да бъдат подложени на каквато и да е форма на натиск”, написа председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. “Взаимното уважение между европейските институции и в Европейския съвет е единственият път напред”, добави той.

Евродепутатът Ги Верхофстадт от групата “Обнови Европа”, от която е част и София и'нт Велд, призова Янша да не разпространява “антисемитски и антидемократични конспирации”, които са подкрепяни от хора, “чиито конци са дърпани от Путин”. “Това няма място в никоя демокрация и определено не в ЕС”, написа Верхофстадт.

Други евродепутати също обвиниха Янша в антисемитизъм. Сред тях бяха Малик Азмани от Нидерландия, който описа публикацията като “гнусна и антисемитска” и Даниел Фройнд от Германия, според когото Янша “разпространява антисемитски конспиративни теории в стил “Орбан”.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте написа в Туитър, че “осъжда възможно най-силно” публикацията на Янша и съобщи, че отношението на правителството му е изразено и пред словенския посланик в Хага, който е бил привикан на среща заради публикацията.

“Кои сте вие”

Словенският премиер изтри публикацията, която президвика толкова много критики, но продължи обвиненията срещу евродепутатите в нови публикации.

Янша отговори в Туитър на премиера на Нидерландия, като го посъветва “да не си губи времето с посланици и свободата на медиите в Словения”. “Заедно със София и'нт Велд, защитавайте вашите журналисти от това да бъдат убивани по улиците”, написа той като намекна за убийството на криминалния репортер Петер де Врийс.

“Словения не е колония”, написа още Янша в отговор на публикацията на председателя на Европарламента Давид Сасоли. “Моля Ви, кажете на евродепутатите си да не злоупотребяват с името на Европейския парламент за политически интриги и безсмислени обвинения срещу Словения.”

В отговор на критиките на групата на социалистите в Европейския парламент, че е отменил срещата си с делегацията в последния момент, Янша написа: “Кои сте вие? Колко пъти отидохте при германския канцлер, холандския премиер или френския президент?”

Политически натиск върху институции и медии

В края на престоя си в Словения, ръководителката на делегацията София и'нт Велд (“Обнови Европа”/ Нидерландия) посочи като основен проблем политическия натиск върху медиите и държавните институции.

“Много от хората, с които говорихме, изразиха тревога или описаха натиск върху държавните институции и медиите от правителството, включително чрез очернящи кампании, разследвания и съдебни дела”, каза И'нт Велд в петък.

София и'нт Велд
София и'нт Велд

Като примери за институции, подложени на натиск, тя посочи словенската антикорупционна комисия, омбудсмана и комисията за защита на личните данни. Ръководителката на делегацията призова правителството в Словения да възстанови финансирането на обществената информационна агенция. То беше спряно в опит агенцията да бъде накарана да приеме нови правила на работа, които според ръководството ѝ и журналистите би накърнило независимостта ѝ.

Посещението на евродепутатите в Любляна съвпадна с председателството на Съвета на ЕС на Словения, което е през втората половина на 2021 г.

Посещение на евродепутати в подобен състав имаше и в България преди по-малко от месец. Тогава евродепутатите, отново водени от София и'нт Велд, посочиха, че България има проблем с прокуратурата, структурата и монопола ѝ върху разследванията.

По-рано Мониторинговата група по демокрация, върховенство на закона и основни права на Европейския парламент изпрати въпроси на българските власти и проведе дебат за България, при който управляващите бяха критикувани за липсата на отчетност на главния прокурор, проблемите в борбата с корупцията, натиска върху медиите и отношението към малцинствата.

XS
SM
MD
LG