Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Несломим дух, ум, характер!" Анжел Вагенщайн на 99


Анжел Вагенщайн
Анжел Вагенщайн

“Несломим дух, ум, характер! Забранил ми е да казвам възрастта му пред дамите, особено французойките, но мога само да си пожелая на неговата възраст да имам неговото чувство за хумор.”

Така внучката на Анжел Вагенщайн отбеляза датата 17 октомври.

Денят, в който дядо й навърши 99.

Сценарист, писател, режисьор, общественик, политик. Анжел Вагенщайн е роден в Пловдив, но прекарва детството си във Франция. Родителите му емигрират там по политически причини, защото са преследвани заради левите си убеждения. Семейството се завръща в България след амнистия, а Вагенщайн остава верен на левите си убеждения.

Бил е партизанин и антифашист. В края на 80-те години става член на Комитета за защита на Русе, който настоява за информация за замърсяването на въздуха, идващо от фабрика на отсрещния бряг на Дунав. Това е една от първите неформални организации, които силно притесняват комунистическия режим.

Вагенщайн е един от 12-те български интелектуалци, поканени на закуска с френския президент Франсоа Митеран, който пристига на първо посещение в България непосредствено преди падането на режима през януари 1989 г.

30 години по-късно Вагенщайн казва по този повод:

Човек за 30 години не поумнява, по-скоро оглупява.
Анжел Вагенщайн

"По-стар съм с 30 години, но не и по-умен. Човек за 30 години не поумнява, по-скоро оглупява. Радвам се, че отново се сещаме за едни други времена. Преди 30 години имаше повече надежда, отколкото сега. Всички бяхме по-единни, отколкото сега. Всички смятахме, че голямата промяна ще доведе до голяма и съществена разлика в състоянието, разлика в положителен смисъл. Сега, след 30 години, мога да кажа, че се оказахме наивници. Вие знаете по-добре от мен какво се случи в България и какво очаквахме да се случи".

И Вагенщайн има повод да бъде разочарован. В неговия дом е взето решението за провеждането на историческия първи многолюден митинг, допуснат от тогавашните власти на 18 ноември 1989 г. По време на срещата Вагенщайн казва:

“Момчета и момичета, внимавайте да не ви излъжат, както нас ни излъгаха през 1956 г.”, пише в. “168 часа”.

След митинга Вагенщайн постепенно застава на страната на БСП и е избран за депутат от бившата комунистическа партия във Великото народно събрание. По-късно се оттегля от политиката.

Анжел Вагенщайн е известен сценарист („Звезди в косите, сълзи в очите”, „Гоя”, „Борис I” и др.). Още през 50-те години той печели първите световни филмови награди за България с "Тревога" и "Звезди".

Романите му "Петокнижие Исааково", "Далеч от Толедо" и "Сбогом, Шанхай" са преведени на френски, немски, английски, руски, испански, полски, чешки, унгарски, македонски, италиански, китайски, иврит. За книгите си „Далеч от Толедо” и „Сбогом Шанхай” получава няколко международни награди.

Носител е на френското звание „Офицер на Ордена за заслуги към нацията“. През 2003 г. е удостоен с орден "Стара планина".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG