Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Съпруг, баща, дядо и велик американец". Колин Пауъл почина от COVID-19


Колин Пауъл
Колин Пауъл

Бившият американски военен и външен министър Колин Пауъл почина след усложнения от COVID-19, съобщи семейството му. Той е първият чернокож заемал толкова високи постове - началник на Обединените началник-щабове, което е най-високата позиция в армията на САЩ, както и държавен секретар при управлението на Джордж Буш младши.

"Той беше напълно ваксиниран. Искаме да благодарим на медиците от националния медицински център "Уолтър Рийд" за техните грижи. Загубихме забележителен и любящ съпруг, баща, дядо и велик американец", съобщи семейството на Пауъл в социалната мрежа Фейсбук.

Колин Пауъл ръководи американската армия по време на Войната в залива през 1991 г., когато Ирак нахлува в Кувейт и САЩ се намесват. Тогава президент е Джордж Буш старши.

През 2001 г. президент е неговият син Джордж Буш младши, който назначава Колин Пауъл за държавен секретар.

Пауъл е известен като умерен републиканец и прагматик. Той почина на 84 години.

Колин Пауъл два пъти посещава България като американски външен министър - през 2003 и 2004 г. Това са годините, когато България прави последни крачки към присъединяването към НАТО.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG