Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спецсъдът оправда бившия здравен министър Петър Москов


Петър Москов
Петър Москов

Специализираният наказателен съд е оправдал бившия здравен министър Петър Москов по делото му за бартера с турски ваксини през 2015 г. Това съобщи самият Москов в профила си във фейсбук.

В момента той е в разгара на кампанията за парламентарните избори на 14 ноември, на които ще се яви с партията си КОД в коалиция с "Републиканци за България" на Цветан Цветанов под името "Национално обединение на десницата" (НОД).

Москов стана обект на прокурорско разследване в края на второто правителство на Бойко Борисов (2014-2017). Той беше здравен министър в него от квотата на Реформаторския блок (РБ) и заедно с още няколко негови представители станаха обвиняеми по различни дела – като Даниел Митов и Николай Ненчев.

След като Митов и Ненчев бяха оневинени от съда, Москов става поредният бивш министър на РБ, който получава оправдателна присъда. Той беше привлечен към наказателна отговорност за това, че на 9 юли 2015 г. е приел като дарение от турското здравно ведомство 100 хил. дози ваксина за деца "Пентаксим" и 100 хил. дози ваксина за Хепатит Б "Еувакс Б", които обаче не са били разрешени за употреба у нас. Така, според прокуратурата, Москов е ощетил бюджета с над 325 000 лв.

Второто обвинение срещу Петър Москов беше за това, че на 27 ноември 2015 г. е улеснил сключването на неизгодна сделка за дарение на 5 000 000 дози ваксини БЦЖ с дружеството "Бул Био НЦЗПБ", чийто принципал е здравното министерство. Това дарение беше част от бартера за турските ваксини и спецпрокуратурата твърдеше, че така е нанесена щета от 427 000 лв., защото дружеството е дарило ваксините, а не ги е продало.

Заедно с Москов подсъдими са тогавашният му заместник Адам Персенски и още трима души от "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД. Решението на спецсъда не е окончателно и подлежи на протест от държавното обвинение пред втората инстанция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG