Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Просто изнемогваме". Какво постигнаха протестите за цената на тока


Протест срещу високите цени на тока, София, 19 октомври 2021
Протест срещу високите цени на тока, София, 19 октомври 2021

Облечен е с черно кожено яке, което сваля, за да се качи на сцената. А оранжевата вувузела, която държи в ръка, подава на познат близо до него. Хората наоколо скандират, развяват знамена, вдигат плакати високо във въздуха.

„Компенсации!“, „Рестото върнете, тока намалете!“, „Не на енергийното робство“ пише на много от плакатите.

Това е протест срещу високите цени на тока за бизнеса. Фирмите излязоха на свободния пазар през юли, а от август нататък започнаха да идват и сметките. Така се оказа, че бизнесът плаща за ток 2 или 3 пъти повече от домакинствата.

Демонстрацията във вторник беше организирана от представители на бизнеса. Тя продължи до късно вечерта, когато служебният кабинет реши да помогне на фирмите. Дотогава от площада се чуваха всякакви призиви за компенсации. Например, от човека с коженото яке.

Той се казва Димитър Петров и е счетоводител в голяма старозагорска фирма, която произвежда отливки от чугун, предназначени предимно за машиностроенето. Казва, че през последните 2-3 месеца фирмата му е принудена „да прави невъзможни неща“.

Димитър Петров
Димитър Петров

Преди месец правителството определи помощ за бизнеса в размер от 50лв./МВтч. Само че тя може да дойде най-рано през декември и само след актуализация на бюджета.

Бизнесът сметна, че тази помощ е несигурна и недостатъчна, и това провокира протеста във вторник. Докато той течеше, Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), синдикалистите и ресторантьорите изпратиха в свои представители за среща със служебния кабинет.

Вечерта във вторник от преговорния екип съобщиха, че са постигнали договорка с премиера Стефан Янев. Според договореното финансовите компенсации трябва да бъдат изплатени със задна дата от месец юли и ще бъдат отразени в октомврийските сметки на потребителите.

Компенсациите ще бъдат в размер на 75 процента от разликата между прогнозната пазарна цена за тока, приета от регулатора, която е 119 лв. за мегаватчас, и действителната ѝ стойност на борсата.

„Просто изнемогваме", илюстрира ситуацията Димитър. „Досега работниците винаги са си получавали заплатите, но при тези цени много трудно ще издържим. Кристално ми е ясно какво става, защото през мен минават всички фактури за тока. Преди плащахме за ток около 300 000 на месец, а сметката за миналия месец е над 600 000 лева.

По думите му двойното увеличение води до директни загуби за предприятието, защото леярната, в която се случва топенето на металите, работи изцяло на ток.

„Съответно при един скок на тока отливките ни стават на безценица. Взимаме всякакви мерки, опитваме се, но вече просто няма накъде. И хората наистина се притесняват за работните си места“, обяснява Димитър.

Протестиращ пред Министерския съвет в София, 19 октомври 2021
Протестиращ пред Министерския съвет в София, 19 октомври 2021

Докато говорим, на сцената се качват представители на различни браншови и работодателски организации, големи предприятия, търговски вериги и синдикати. Всички те казват, че са на площада, за да защитят бизнеса и служителите.

Радка Василева, която е управителка на голям фитнес клуб в София и е част от Асоциацията „Здраве и фитнес“, също е на площада. Казва, че не знае как точно трябва да се реши проблемът с цената на тока, защото това е работа на енергийните експерти.

Радка Василева
Радка Василева

По думите ѝ обаче решението трябва да дойде възможно най-скоро, защото увеличението на цените поставя оцеляването на много бизнеси като нейния под въпрос.

„За съжаление много колеги вече фалираха и затвориха. А тези, които все още успяват да оцелеят, не е ясно още колко дълго ще се справят. Защото сме свидетели, че ежедневно се покачва цената на енергията, и никой не знае това кога ще спре.“

„Ангажиментите за финансова компенсация бяха поети, трябва обаче да бъдат и потвърдени с решение на Министерския съвет и съответните актове“, каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Такова решение се очаква да бъде окончателно разписано най-късно до заседанието на служебния кабинет в сряда.

Ако мерките не бъдат приети, събралите се в центъра на София обещават да продължат да протестират.

„Ще продължим, защото иначе ще останем без работа“, казва Димитър с оранжевата вувузела в ръка. „Защото дори работодателите ни да искат да ни запазят, това просто няма как да стане.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG