Връзки за достъпност

Извънредни новини

Томас Нюман, който разказва истории чрез музика


Томас Нюман на церемонията по връчване на наградите на филмовата академия на САЩ през 2020 г.

Може и да не чували името на Томас Нюман, но със сигурност сте чували музиката му. Поне ако сте гледали „Изкуплението Шоушенк“, „Търсенето на Немо“, някой от последните филми за Джеймс Бонд или „1917“.

На 20 октомври композиторът навърши 66 години.

Редица режисьори, с които е работил през забележителната си кариера, го описват като един от най-добрите разказвачи на истории чрез музика.

Самият той смята, че начинът да си върши работата добре е първо да открие какво е вълнуващото в един филм и след това да намери начин да го предаде на музикален език.

„Не е задължително [музиката] да води към чувство. Но тя поставя основата за това как чувството може да се тълкува“, казва Нюман в интервю през 2020 г.

Той е роден през 1955 г. в Лос Анджелис в семейството на известния композитор Алфред Нюман и Марта Луис Монтгомъри. Майка му настоява децата ѝ да имат музикално образование и още от малък Томас посещава уроци по цигулка. Учи музика в Южнокалифорнийския университет и в Йейлския университет, където се дипломира като магистър по музика.

В началото на кариерата си композира музика за театрални постановки на Бродуей. Започва да композира филмова музика през 80-те. Нает е от композитора Джон Уилямс да работи в екипа му по музиката за шестия епизод от поредицата „Междузвездни войни“ – „Завръщането на джедаите“.

Първият филм, чиято музика Томас Нюман композира сам, е „Безразсъдно“ (1984 г.). Първата му номинация за награда Оскар е за филмите „Изкуплението Шоушенк“ и „Малки жени“ от 1994 г. През следващите години получава още номинации за Оскар. До момента има 15, но никога не е печелил наградата.

През 1999 г. печели Грами и БАФТА за музиката на „Американски прелести“, по който работи заедно с режисьора Сам Мендес. След това Нюман композира музиката за почти всички фирми на Мендес. Един от последните, по които работят заедно, е военната драма „1917“, за който Нюман също е номиниран за Оскар.

Нюман композира и музиката за анимации като „Търсенето на Немо“ и „УОЛ-И“, както и за два от филмите за Джеймс Бонд - „Координати: Скайфол“ и „Спектър“. Сред другите награждавани филми, по които работи Нюман, са „Ерин Брокович“, „Да срещнеш Джо Блек“, „Южнячки“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Двете Българии, които не се срещнаха около парламента
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:55 0:00
XS
SM
MD
LG