Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Имам очи, но за какво ги ползвам!" Ивелин Пъшев и първата постановка за незрящи


Ивелин Пъшев - председател на сдружението „Стенд Арт“
Ивелин Пъшев - председател на сдружението „Стенд Арт“

Непознат човек ти слага превръзка на очите. Виждаш го за кратко. След това - мрак. Усещаш движение, докосване, мирис. Чуваш шум. Край теб има и други хора, но не знаеш имената им, нито броят им.

За първи път в България беше изиграна постановка за хора с нарушено зрение. Проектът е на русенското сдружение „Стенд Арт“. Пиесата се казва "Гара Любов". "Постановката е изцяло невизуална", каза за Свободна Европа заместник-председателят на сдружението Ивелин Пъшев.

Той е един хората, които участват в създаването на представлението. Учил е в НАТФИЗ и се занимава с театър от 22 години. Няма близки или познати, които да са незрящи, но заедно с колегите си започва работа по идеята.

Представлението е отворено за всички, но виждащите трябва да "станат" незрящи. "Поставяме превръзки на очите на хората, които виждат, още на входа", обяснява той. Никой не знае накъде отива след това.

"По пътя хората се сблъскват със стълбище, трябва да преодолеят усещането, че се доверяват изцяло на непознат, който ги води", казва Пъшев.

"Докато я водех навътре, една жена ми каза: "мен много ме е страх". Обясних й, че не трябва да се притеснява, защото е в контролирана среда. А тя ми отговори, че е дошла точно, за да преодолее страховете си, защото е диагностицирана с глаукома".

Действието се развива на сцената, където хората са разположени шахматно и участват в театъра. В продължение на час около тях се движат актьори, чуват се разговори и шумове, усещат се вибрации и докосвания. Има добавени аромати. "Използваме всичко, което можем да използваме, различно от визуалното", казва Пъшев.

Повечето от зрящите зрители плачат в края на представлението, въпреки че историите са весели. "Имам очи, но за какво ги ползвам!", възкликва една от зрителките на представлението, след като маха превръзката си накрая.

"Благодарение на това представление много хора разбраха, че незрящите са като нас и могат да участват пълноценно в творческия процес", каза Пъшев. Сега той и екипът на сдружението търсят възможности да продължат да играят постановката и пред публика извън Русе.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG