Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ердоган обяви посланиците на САЩ и Германия за "персона нон грата"


Посланиците в Турция на 10 западни държави, в това число на Германия и Съединените щати, бяха обявени за „персона нон грата“, обяви президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Причината е, че са изразили подкрепа и са поискали освобождаването на турския активист Осман Кавала, съобщи Ройтерс.

„Заповядах на външния ни министър и казах какво трябва да се направи. Тези 10 посланици трябва да бъдат обявени за персона нон грата веднага. Ще го разрешите незабавно“, каза Ердоган в реч в град Ескишехир в Северозападна Турция.

"Те ще познаят и разберат Турция. В деня, в който не го направят, те ще си тръгнат", каза той под аплодисментите на тълпата.

Кавала лежи в затвора от четири години, обвинен във финансиране на общонационални протести през 2013 г. и за участие в неуспешния опит за преврат през 2016 г. Той отрича обвиненията.

Обявяването на персона нон грата е първата стъпка в дипломацията преди експулсиране. Решението на турския президент е за посланиците на Франция, Германия, Нидерландия, Дания, Швеция, Финландия, Норвегия, Съединените щати, Канада и Нова Зеландия.

В съвместно изявление от 18 октомври посланиците призоваха за справедливо и бързо разрешаване на случая на Кавала и за неговото "спешно освобождаване". Те бяха привикани от външното министерство, което нарече изявлението "безотговорно".

Бизнесменът Осман Кавала е в затвора от 2017 година, въпреки че не е осъждан. 64-годишният активист беше оневинен миналата година по обвиненията, свързани с антиправителствените протести през 2013 година в парка „Гези“ в Истанбул.

Оправдателната присъда беше отменена, а срещу него бяха повдигнати обвинения в шпионаж и опит да бъде свалено правителството по време на провалилия се пуч през 2016 година.

Европейският съд за правата на човека призова за незабавно освобождаване на Кавала през 2019 година. Съветът на Европа заплаши да санкционира Турция, ако Осман Кавала не бъде освободен до края на ноември.

Следващото заседание от процеса срещу него е насрочено за 26 ноември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG