Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР се оплака, че спецпрокуратурата пречи на акции срещу престъпни групи


Петър Тодоров, главен секретар на МВР

Акции по задържането на заподозрени участници в организирани престъпни групи все по-често са отменяни от обвинители в Специализираната прокуратура. Това твърди главният секретар на МВР Петър Тодоров в свое писмо до Инспектората на Висшия съдебен съвет, цитирано в понеделник от правния портал „Лекс“.

По думите му само в последните три седмици има пет такива случая по водени от Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) производства, като прокурорите посочвали различни мотиви – „прекомерна натовареност“, „неконкретизирано устно разпореждане на административния ръководител“ и други.

„Въпреки създадената организация и съгласувана дата за провеждане на специализирани полицейски операции с цел задържане на лица, документиране и пресичане на престъпна дейност на организирани престъпни групи, реализациите биват отменяни от наблюдаващите прокурори“, посочва Тодоров.

"Вече е факт и недоволство от страна на пострадали, по чиито сигнали са образувани дела."

Според него заради забавянето на такива акции значително се затруднява разследването на престъпните групи, защото те се преструктурират, а свидетели се отказват от показанията си. Тодоров допъла, че „вече е факт и недоволство от страна на пострадали, по чиито сигнали са образувани дела, но приключването им е забавено“.

Главният секретар на МВР обобщава, че е по-добре „да се разкрива истината и да се избегнат политическите пристрастия, които някои прокурори показват, полицейските служители да си свършат работата, след което да докладват на прокуратурата“.

През последните месеци служебният вътрешен министър Бойко Рашков и главният прокурор Иван Гешев са в открит конфликт. Рашков дори изпрати на спецпрокуратурата сигнал срещу Гешев, по който започна проверка, но все още няма обявен резултат.

Вътрешният министър вече два пъти отказа да включи МВР в междуведомствено звено за противодействие на изборните престъпления заедно с прокуратурата и ДАНС. Като мотив за това Рашков посочи опасенията си, че държавното обвинение няма да помогне, а ще възпрепятства разследванията на МВР за купуване на гласове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

"Никой не помни толкова безснежен сезон"
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:01 0:00
XS
SM
MD
LG