Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР се оплака, че спецпрокуратурата пречи на акции срещу престъпни групи


Петър Тодоров, главен секретар на МВР
Петър Тодоров, главен секретар на МВР

Акции по задържането на заподозрени участници в организирани престъпни групи все по-често са отменяни от обвинители в Специализираната прокуратура. Това твърди главният секретар на МВР Петър Тодоров в свое писмо до Инспектората на Висшия съдебен съвет, цитирано в понеделник от правния портал „Лекс“.

По думите му само в последните три седмици има пет такива случая по водени от Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) производства, като прокурорите посочвали различни мотиви – „прекомерна натовареност“, „неконкретизирано устно разпореждане на административния ръководител“ и други.

„Въпреки създадената организация и съгласувана дата за провеждане на специализирани полицейски операции с цел задържане на лица, документиране и пресичане на престъпна дейност на организирани престъпни групи, реализациите биват отменяни от наблюдаващите прокурори“, посочва Тодоров.

"Вече е факт и недоволство от страна на пострадали, по чиито сигнали са образувани дела."

Според него заради забавянето на такива акции значително се затруднява разследването на престъпните групи, защото те се преструктурират, а свидетели се отказват от показанията си. Тодоров допъла, че „вече е факт и недоволство от страна на пострадали, по чиито сигнали са образувани дела, но приключването им е забавено“.

Главният секретар на МВР обобщава, че е по-добре „да се разкрива истината и да се избегнат политическите пристрастия, които някои прокурори показват, полицейските служители да си свършат работата, след което да докладват на прокуратурата“.

През последните месеци служебният вътрешен министър Бойко Рашков и главният прокурор Иван Гешев са в открит конфликт. Рашков дори изпрати на спецпрокуратурата сигнал срещу Гешев, по който започна проверка, но все още няма обявен резултат.

Вътрешният министър вече два пъти отказа да включи МВР в междуведомствено звено за противодействие на изборните престъпления заедно с прокуратурата и ДАНС. Като мотив за това Рашков посочи опасенията си, че държавното обвинение няма да помогне, а ще възпрепятства разследванията на МВР за купуване на гласове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG