Връзки за достъпност

Извънредни новини

Натюрморт с пясък. Стефан Чурчулиев и "отпечатъкът на липсващия човек"


Стефан Чурчулиев в деня на откриването на изложбата си "Натюрмортът", галерия Контраст, София, 26.10.2021
Стефан Чурчулиев в деня на откриването на изложбата си "Натюрмортът", галерия Контраст, София, 26.10.2021

Песъчинки от целия свят. Това събират картините на художника Стефан Чурчулиев, които от вторник могат да бъдат разгледани в галерия Контраст.

Новата му изложба „Натюрмортът“ с куратор Аксиния Джурова, както подсказва и самото име, се състои изцяло от картини в този жанр.

„Защото аз имам специално отношение към натюрморта“, казва Чурчулиев пред Свободна Европа и добавя: „Нищо че думата означава „мъртва природа“ в превод. За мен натюрмортът е отпечатък на липсващия човек. Това е обратната страна на живота, който в този застинал момент отсъства“.

Натюрморт, Стефан Чурчулиев
Натюрморт, Стефан Чурчулиев

„Натюрмортът не е самоцел, с едни просто наредени предмети, това са предмети, които индиректно обрисуват нещо, което го няма. И това, което го няма, невинаги е човек, то е и настроение или състояние. Тук преобладаващото настроение е носталгията“, казва още той.

Чурчулиев опитва да избягва приликата с други художници, макар че неизменно се влияе от много български и световни творци. Онова, с което най-много се отличават неговите картини, сякаш са материалите – пясък и масло.

„Обичам да рисувам с пясъци и ги събирам от цял свят. Даже хората, когато пътуват по острови на почивки, единственото, което ми носят, не е бутилка алкохол, а бутилка с пясък. Всичките ми работи са с естествено оцветени пясъци. Имам пясъци от Малдивите, от различни пустини, естествени пясъци с всякакви цветове“, споделя художникът.

Натюрморт, Стефан Чурчулиев
Натюрморт, Стефан Чурчулиев

Чурчулиев е роден в Димитровград в семейството на големия български художник Петко Чурчулиев.

„Целият занаят съм взел от него. Той беше първият ми учител, с него сравнявах всичко. Цялата философия, отношението към живописта е от него“, признава синът му.

След като семейството му се премества в София, когато е на 14, той завършва художествената гимназия и продължава да се занимава с изкуство и до днес.

„Не мога да правя друго. Рисуването е нещо, което ме крепи във всеки един момент. Всичко друго, което правя, го правя, за да мога да рисувам.“

XS
SM
MD
LG