Връзки за достъпност

Извънредни новини

COVID-19 се завръща в Дания и Норвегия след разхлабване на мерките


Посетители на заведение в Копенхаген. Снимката е илюстративна.
Посетители на заведение в Копенхаген. Снимката е илюстративна.

Броят на новите случаи на заразяване с коронавирус в Дания и Норвегия нарасна значително през последните седмици, съобщи БТА, позовавайки се на ДПА. Това се случва непосредствено след разхлабване на противоепидемичните мерки в двете държави.

Датските здравни власти съобщават, че са регистрирали увеличение със 73% на случаите на заразяване с COVID-19 през първите две седмици на този месец. В Норвегия броят на хората, дали положителна проба за коронавирус, се е увеличил с 53 на сто за една седмица.

Въпреки това броят на хората, които имат нужда от болнична помощ, е малък както в Норвегия, така и в Дания.

Дания и Норвегия отмениха повечето от ограниченията, който действаха там, преди няколко седмици. Отменено беше задължението за носене на предпазна маска, както и изискването за представяне на зелен паспорт при посещение на ресторанти и музеи.

В Норвегия около 87% от пълнолетните вече са напълно ваксинирани срещу COVID-19, отбелязва ДПА.

Въпреки увеличаването на броя на заразените норвежкото правителство реши за момента да не въвежда ограничения на национално ниво.

В Дания от сряда бяха регистрирани 1847 нови случая на заразяване с коронавирус, а 212 души бяха приети в болница заради усложнения. Общо 75% от датчаните са напълно ваксинирани срещу заболяването.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG