Връзки за достъпност

Извънредни новини

Децата до 4-и клас ще се върнат в училище след 8 ноември


В събота в Министерството на здравеопазването бяха отворени 28 оферти за доставка на щадящи тестове за деца.
В събота в Министерството на здравеопазването бяха отворени 28 оферти за доставка на щадящи тестове за деца.

Тестовете за COVID-19 за деца ще пристигнат в България най-рано в четвъртък, а учениците до четвърти клас ще се върнат в училище най-рано в понеделник, 8 ноември. Това става ясно от думи на министъра на образованието Николай Денков и процедурните срокове за доставка на тестовете.

В събота в Министерството на здравеопазването бяха отворени 28 оферти на компании, готови да доставят щадящите тестове. Едно от условията е готовност на фирмите да осигурят доставките в тридневен срок след сключване на договора.

Красирането на участниците ще бъде представено на министър Стойчо Кацаров "в началото на седмицата", казаха от министерството, цитирани от БТА.

Поръчката е за до 400 000 теста, които да се изпълняват с проби от слюнка. Крайният срок за подаване на офертите приключи в петък привечер.

Поръчката беше пусната във вторник, 26 октомври. Това стана след среща на министрите на зравеопазването и на образованието с експерти и с неправителствения сектор, които настояха децата да се върнат в клас. Това ще стане, но само ако родителите разрешат да се тестват децата с щадящи тестове, казаха тогава двамата министри.

Учениците от София и от други населени места, в които има повече от 750 заболели на 100 000 души население, преминаха към онлайн обучение на 21 октомври.

"Не виждам как децата [до четвърти клас] ще се върнат в клас по-рано от 8 ноември", каза министър Денков по bTV в събота. По-големите ученици ще могат да преминат на присъствено обучение седмица след по-малките.

Той се позова на нуждата да се осигури безопасна среда за учениците.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG