Връзки за достъпност

Извънредни новини

Страните от Г20 въвеждат минимален данък от 15% за големите фирми


Президентът на САЩ Джо Байдън (вторият отляво) заснет малко след общата снимка на лидерите от Г20 в Рим.
Президентът на САЩ Джо Байдън (вторият отляво) заснет малко след общата снимка на лидерите от Г20 в Рим.

Лидерите на Г20 се разбраха да въведат минимален данък от 15% за големия бизнес. Гласуването се очаква в неделя, а влизането на решението в сила е насрочено за 2023 г., пише Ройтерс.

Въвеждането на глобален минимален данък за големите фирми се смята за историческо. То идва след години, в които едрият бизнес регистрираше приходите си в държави с по-ниски данъци.

Г20 обхваща 19 от най-развитите държави в света и Европейския съюз. Срещата се провежда в Рим в събота и неделя. Тя е първата присъствена среща на лидерите, откакто започна пандемията от COVID-19.

Двете основни решения, които се очакват в неделя, са свързани с климата и коронавируса. Веднага след това започва конференцията на ООН в Глазгоу, посветена на климата. Нейните решения ще бъдат повлияни от изводите, до които достигнат лидерите на Г20 в Рим.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG