Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не е случайна". МВР, ДАНС и НАП започнаха акция в община Пазарджик


Тодор Попов
Тодор Попов

Екипи на МВР, Националната агенция по приходите (НАП) и Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) влязоха в понеделник сутринта в сградата на общината в Пазарджик, съобщиха местни медии.

Засега липсва официална информация по случая, но от вътрешното министерство обясниха неофициално пред Свободна Европа, че става въпрос за акция по повод данни за финансови злоупотреби с общински средства.

Самият Попов даде пресконференция по повода и заяви, че службите искат няколко конкретни документа, „90% от които са публични“.

Активността на службите в общината става факт дни, след като кметът на града Тодор Попов беше спрян от пътната полиция в петък вечерта и отказа да даде проба за алкохол. Заради това шофьорската му книжка беше отнета за срок от две години и той беше глобен с 2000 лв.

По този повод Попов определи спирането му в петък като „абсолютна постановка“. Той каза, че е отказал да даде проба за алкохол, „защото им знам методите и схемите“ и се е опасявал, че „ще нагласят“ резултатите от дрегера.

Кметът добави, че очаква наказателното си постановление, което ще обжалва пред съда. На въпрос дали след спирането си от полицията е дал кръвна проба за наличие на алкохол, Попов отказа да отговори конкретно: „Направил съм каквото трябва“.

„Така че днешната среща с нашите гости не е случайна. За съжаление тя цели едно просто нещо. Аз не съм нито първия, нито последния кмет, който е подложен на това. Тука трябва да се направи цирк“, коментира Попов.

Инцидентът със спирането му в петък вечерта съвпадна с посещение на делегация от ДПС в общината по-рано същия ден. Тогава Попов се видя с лидера на партията и кандидат-президент Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и Йордан Цонев, стана ясно от снимка, публикувана от пресцентъра на ДПС.

Тодор Попов е кмет на Пазарджик от 2007 г. Той се явяваше на изборите като независим кандидат, но от 2019 г. е подкрепян официално от ГЕРБ. Добрите му отношения с Пеевски са публично известни като бившият депутат традиционно оглавяваше листата на ДПС именно в Пазарджик. Тази година той за пръв път се кандидатира за парламента от Велико Търново.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG