Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Отново съм тук". Поли Генчева и нейното "най-любимо творческо дете"


Поли Генчева на фона плаката от филма за Боян Петров
Поли Генчева на фона плаката от филма за Боян Петров

Като малка тя умее да вижда всичко в картини и мислено да прожектира истории. Този талант ѝ помага, когато години по-късно се среща с известния български алпинист Боян Петров и решава да разкаже историята му.

Това е само част от историята за създаването на филма "Отново съм тук" на режисьорката Поли Генчева. Между 1 и 22 ноември в пространството пред "Кино Кабана" в София може да бъде видяна фотоизложба, която представя част от участниците и локациите в документалния филм.

Генчева описва пред Свободна Европа "Отново съм тук" като своето "най-любимо творчско дете". Той е сниман в пет държави - България, Украйна, Швейцария, Китай и Непал. Филмът проследява опита на Боян Петров да изкачи хималайския връх Шиша Пангма. Това се превърна в неговата последна експедиция.

Генчева се запознава с Петров през 2016 г. Още тогава възниква идеята за филма като режисьорката се осмелява да я предложи по-късно, след като Петров преживява тежък пътен инцидент.

През пролетта на 2018 г. снимките стават неочаквано трудни. Тогава Петров изчезва в планината, а Генчева дълго време не знае как да продължи.

"Първите месеци бяха най-трудни, защото не можех дори да погледна към Витоша, без да ми се свие сърцето", спомня си режисьорката.

Постепенно обаче успява да се справи с емоциите си покрай трагедията с Петров и да довърши проекта си като за това ѝ помага именно алпинизмът. В рамките на няколко месеца тя изкачва Елбрус и Аконкагуа без почти никакъв опит в планинското катерене.

След трагедията с българския алпинист, Генчева продължава близо две години със снимките в Непал и Китай, заедно с други участници от експедицията.

Режисурата и алпинизмът обаче не са първото ѝ призвание. Генчева завършва право и работи като юрист, когато осъзнава, че това не ѝ носи радост. Тогава решава да започне отначало, като записва режисура в "Нов български университет" при проф. Георги Дюлгеров.

Премиерата на филма "Отново съм тук" ще бъде на 3 декември в рамките на фестивала "Киномания". Той вече спечели престижната италианска награда "City of Bolzano" Golden Gentian Prize за Най-добър изследователски и приключенски филм от 69-тото издание на филмовия фестивал в Тренто.

Преди това предстои и втора изложба с филмови кадри и фотографии на Боян Петров, която ще се открие на 22 ноември в градината "Кристал" в София.

XS
SM
MD
LG