Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кампаниите срещу ваксините и срещу ЛГБТ имат общ корен. Радан Кънев пред Свободна Европа


Евродепутатът Радан Кънев в Студио България на Свободна Европа.
Евродепутатът Радан Кънев в Студио България на Свободна Европа.

Пропагандата срещу ваксинацията в България, както и пропагандата срещу ЛГБТИ общността, имат общ корен. Ето защо темата трябва да бъде проверена от българските служби за сигурност. Това каза евродепутатът от ЕНП ("Демократична България") Радан Кънев в интервю за Свободна Европа.

По думите му обществото в страната е жертва на тази пропаганда. А политически лидери стават нейни съучастници.

Кънев смята още, че е крайно време в Наказателния кодекс (НК) да бъдат допълнени текстове за престъпления от омраза на база сексуалност. Според него до момента това не се е случвало от страх. Отделните политици се страхуват да не бъдат обявени за гейове, а партиите не застават зад такива предложения, за да не загубят електорална подкрепа, смята евродепутатът.

Пълният текст на интервюто:

- Г-н Кънев, защо в България до този момент няма законова регламентация на престъпленията от омраза на база сексуалност в Наказателния кодекс и защо политиците се страхуват от тази тема?

- Вие на първия въпрос отговорихте с втория. Отговорът е пределно ясен – от страх. Между другото за 90% от проблемите в българската политика този отговор е верен. Почти винаги българските политици се страхуват.

По-интересен е въпросът от какво се страхуват, защото той няма очевиден отговор. Когато говорим за престъпления, мотивирани от омраза това е един очевиден проблем. Т.е. по този въпрос не би трябвало да има две мнения.

Няма никаква причина една подобна квалификация да бъде считана за противоречаща на националните традиции, на здравите консервативни ценности, на бинарния семеен модел и т.н. Като се опитвам без ирония да ги казвам тези неща.

Тук става дума за насилие и на ниво реч всеки осъжда насилието, а защо тогава те е страх да приемеш едно подобно законодателство? Според мен отговорът е изключително свързан с медийната пропаганда и тази в социалните медии.

- Т.е. ако се приемат поправки в НК това автоматично заразява гласувалите ги с "джендърство"?

- Въпросът е какво ще пише за този политик, който предложи подобни поправки, на следващия ден в кафяви, зелени или каквито и да е български медии. За съжаление много български медии имат сходен модел на поведение, защото това носи трафик. На следващия ден то се превърна през машината на социалните медии, които сега и във ваксинационната кампания (или по-точно антикапмапния) е време да разберем колко мощна машина са.

И по колко много въпроси ние като общество сме жертва, ама жертва в буквалния смисъл на думата. Жертва на много ожесточена пропаганда. Която надали отразява настроенията на много голяма част от хората. Дали обаче създава такива настроения – твърде вероятно. Иначе

Иначе аз съм жив пример какво се случва, когато един политик в България заеме една съвсем нормална и стандартна за съвременния западен, свободен свят позиция, свързана с въпросите на пола, дори бих казал консервативна позиция, защото в момента либералните позиции са много силно отместени – в Европа почти всички държави имат гей брак, а почти всички други имат законно съжителство.

Така че, когато говорим за защита от насилие, за сигурност на изживяването на една гей двойка – това е сравнително консервативно. Давам пример: когато аз показвам на жена си, че я обичам на улицата това не е демонстрация или парадиране. Освен може би любовта си пред нея, т.е. това е взаимоотношение между двама ни. И да преди 300 години не се е правело така.

Та, ако някой защити това право на гей двойките, в България почти сигурно такъв политик ще бъде обявен за гей. А изглежда, че тук не е модерно един политик да е обявен за гей в България. Най-малкото нямаме успешни политици, които са заявили себе си като гей. А най-вероятно има.

- В статуса си в социалната мрежа, с който осъдихте нападението над ЛГБТИ центъра Rainbow hub няколко пъти ползвате думата "очаквано". Защо очаквано и как стигнахме дотам?

- През годините виждахме много примери, че такава агресия съществува и то очевидно мотивирана именно от отношението към сексуалната ориентация на гей хората. Все пак и г-жа Габровска припомни ние имаме смъртни случаи, убийства, които са явно мотивирани по този начин. Дали убийството е умишлено или не, дали този побой е бил с тази цел – в крайна сметка резултатът е наличен. В крайна сметка имаме доста други примери на агресия.

Имаме и един сблъсък, който е в пропагандната сфера на съвременния свят. Сблъсък срещу, за мен по-скоро въображаема джендър пропаганда. Но това,което е въображаемо за мен, може би не е въображаемо за други. В обществото ни има има страх от нещо, наречено "джендър пропаганда".

Мисля че обяснението за този страх е очевидно – той е по-скоро атавистичен страх, че може чрез тази пропаганда да направят детето ти гей. Няма достатъчно спокоен разговор в обществото, за да знаем, че не става така. А когато има страх автоматично се поражда напрежение. И някак си идеята, че срещу тази "джендър пропаганда" средството може да бъде насилие се насложи в обществото. И когато това се приема, то неизбежно насилието ще дойде.

- За да се противодейства на това насилие са необходими поправки в НК. Вчера протестът в София поиска точно това. Вие написахте, че подобни поправки са закъснели и крайно наложителни. Как си обяснявате, че коалицията, от която сте част, до момента не е направила постъпки в тази посока? И ще бъдат ли предложени подобни текстове в следващия парламент.

- Не съм кандидат, нито автор на програмата на "Демократична България", нито съм ръководител на коалицията, която представлявам. Почти сигурен съм обаче, че народни представители, които ще внесат такова предложение от ДБ, ще има. Дали ще бъде инициатива на парламентарна група не бих могъл да прогнозирам. Не сме водили такива разговори.

- Защо до момента не е предприет този ход? Пак ли поради страха, за който говорихте в началото?

- По-скоро да. Веднъж е страхът, че който предприеме такива стъпки ще бъде персонално заклеймен като гей и втори път е страхът, че политическата сила, която направи подобно предложение ще претърпи загуби, ще загуби популярност. Дали това е така? Моето мнение е, че не е. Т.е. аз например не мисля, че като се застъпвам за някаква подобна мярка правя някакъв героизъм и съм много смел.

Мисля, че е съвсем разумно политическо решение, ориентирано към избирателите, които подкрепят най-малкото нашата политическа сила. Мисля че те чудесно разбират необходимостта законът да осъществява т.нар. генерална превенция. Т.е. да предотврати определен тип престъпления като ги квалифицира в по-висок наказателен състав.

Тук обаче възниква още един въпрос. Връщам се от обиколка на Северозападна България – може би най-консервативният регион. Имах много разговори, свързани с този мой статус и съвсем не всички мои съмишленици бяха доволни, че съм го написал. Има хора, които казват, че по този начин вредя на партията си. В техния район те преценяват, че обществените настроения са други. Казват ми: "защо трябва да се привилегироват гей хората"?

- Как да се привилегироват точно?

- Ами явно като се включат този тип престъпления в НК, ти даваш привилегия. Тезата, че гей хората в България са привилегирована общност не е нова, тя е доста устойчива в общественото съзнание. А иначе се опитвам да обясня, че не става дума за обществена оценка, че този тип престъпления са сериозен проблем и трябва законодателят да ги назове и квалифицира при по-тежък начин.

Това много пъти се е случвало. Във връзка с различни случаи на насилие в България за квалифицирани не малко състави за насилие срещу определена група хора – било то професионална или друга.

- Преди седмица от БСП казаха, че биха разговаряли за общо управление с всички партии, които изразят негативно отношение към Истанбулската конвенция, както и "джендър идеологията". Как смятате, защо тази тема минава като нишка през всяка една предизборна кампания?

- Защото обществото е жертва на изключително успешна пропаганда. И в ситуацията сега с ваксините това е същата пропаганда. И убеден съм, че е създадена от горе-долу същите хора. В момента обществото виждате, че буквално е жертва – виждате стотици хора умират, докато смъртните случаи [от COVID-19] са десетки.

-Антиваксинационната кампания и анти ЛГБТИ кампанията имат общ корен, според вас, така ли?

-Нямам ни най-малко съмнение.

-Откъде тръгва?

-Мога да имам свои предположения, но това трябва да го разследват службите. И не би трябвало аз да си казвам предположенията. Когато 300 души са умрели за един ден [от COVID-19] и от тях 280 или 290 са жертви на пропагандата срещу ваксинациите, а другите са горе-долу осредненият брой хора, които биха завършили по тоя трагичен начин боледуването си във всяка европейска държавата, когато 280 българи са убити от тази пропаганда – това наистина е работа е на службите. Затова има държава и служби.

Но тук искам да кажа нещо и по повод на БСП – това, за което ме питахте преди малко. Обществото е жертва на пропагандата. Ние не трябва да се сърдим на никого, че докато държавата не го информира, някой друг го заблуждава през фейсбук-канали или пък през вестници.

Обществото ни беше убедено, че Истанбулската конвенция е нещо свързано с третия пол, с гей браковете, а то не е. Конвенцията не е за това. Но, тук нещо важно – когато политици раздухват, разпалват и се възползват от тази пропаганда – те вече не са жертви като обществото. Те са съучастници. И г-жа Нинова, в момента в който от позицията си на жена политически лидер на втората по големина партия в България, всъщност потвърждава напълно лъжовните стереотипи за Истанбулската конвенция.

Така тя се превръща в откровен съучастник на пропагандата, тя не може да бъде жертва. Политическият лидер не може да си позволи да бъде жертва, той трябва да чете, това му е част от задълженията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG