Връзки за достъпност

Извънредни новини

Рекорден брой нови случаи на COVID-19 в Украйна. Регионите в Русия удължават затварянето


Отделение за лечение на COVID-19 в московска болница
Отделение за лечение на COVID-19 в московска болница

Рекорден брой нови случаи на COVID-19 бяха регистрирани в Украйна, съобщиха местните здравни власти, цитирани от световните агенции. През последния ден в страната са положителни проби са дали 27 377 души.

В Русия редица региони решиха да удължат строгите противоепидемични мерки, които са в сила от 30 октомври в цялата страна. Решението на местните власти дойде на фона на нов рекорд в броя на смъртните случаи от COVID-19.

Украйна и Русия са сред държавите в Източна Европа, в които новата вълна на COVID-19 е най тежка. В тези държави делът на ваксинираните хора е по-нисък в сравнение със Западна Европа.

Над 70 000 жертви в Украйна

В четвъртък здравното министерство на Украйна съобщи, че починалите пациенти с коронавирусна инфекция от началото на пандемията са надхвърлили 70 000. През последния ден смъртните случаи са 699. Новите случаи са рекордно висок брой – 27 377 за последните 24 часа. От началото на пандемията над 3 милиона души са се заразили в страната с население 40 млн. души.

Украински медици преместват тялото на починал от COVID-19 пациент
Украински медици преместват тялото на починал от COVID-19 пациент

Ръстът на броя заразени хора и на смъртните случаи накара властите в Украйна да въведат по-строги противоепидемични мерки и да призоват хората да се ваксинират. В момента около 17% от населението на старата е със завършена ваксинация с една от четирите достъпни ваксини – на Pfizer, Moderna, AstraZeneca и китайката Sinovac.

Украинци протестират срещу ваксинацията и противоепидемичните мерки в Киев
Украинци протестират срещу ваксинацията и противоепидемичните мерки в Киев

Новите мерки предизвикаха протести в Украйна. На 3 ноември около 1000 души протестираха в столицата Киев като блокираха пътища и издигнаха плакати с лозунги срещу мерките и срещу ваксинирането.

Региони в Русия удължават мерките

В Русия редица региони съобщиха, че ще удължат с поне една седмица затварянето, което влезе в сила на 30 октомври за цялата страна. Решенията на местните власти бяха обявени на фона на нов рекорд в броя на починалите за едно денонощие.

Според обявените в четвъртък данни смъртните случаи от COVID-19 в Русия за последните 24 часа са 1195, а регистрираните нови случаи са 40 217.

Медицински работник се грижи за пациент в отделение за лечение на коронавирус в Русия
Медицински работник се грижи за пациент в отделение за лечение на коронавирус в Русия

Въведените в края на октомври мерки в Русия предвиждат затваряне на почти всички бизнеси и дистанционна работа, където е възможно. На национално ниво мерките са в сила до 8 ноември, но президентът Владимир Путин даде възможност на регионалните власти да удължат затварянето.

В Москва, където новите случаи за последния ден са 6305, мерките ще бъдат разхлабени на 8 ноември, съобщи кметът Сергей Собянин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG