Връзки за достъпност

Извънредни новини

Върховните съдии избраха Соня Янкулова за член на Конституционния съд


Соня Янкулова
Соня Янкулова

Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) избра Соня Янкулова за нов конституционен съдия. Това се случи след балотаж, в който тя надделя над Ваня Анчева.

Кандидати за поста бяха общо четирима съдии от ВКС, като освен Янкулова и Анчева, за гласовете на колегите си се бореха още Йовка Дражева и Севдалина Червенкова. При първото гласуване нито една от тях не успя да събере повече от половината гласове. На балотажа съдия Янкулова събра 86 гласа срещу 65 за съдия Анчева.

Янкулова ще встъпи в длъжност на 15 ноември. Тя ще заеме мястото на съдия Георги Ангелов. Тогава ще встъпи в длъжност и Янаки Стоилов, който беше назначен за поста от президента Румен Радев.

Соня Янкулова завършва „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1982 г. По-късно започва работа като стажант съдия в Софийския градски съд (СГС).

Между 1993 до 1998 г. кариерата ѝ продължава в СГС, където ръководи първото в първото самостоятелно обособено отделение. От 1998 г. е съдия във Върховния административен съд.

През 2001 г. става заместник-министър на отбраната, като се задържа на този пост и в двата кабинета на Симеон Сакскобургготски до 2008 г. От май 2008 до юли 2009 г. е зам.-министър на вътрешните работи.

През 2017 г. Янкулова е кандидат за председател на Върховния административен съд. Тогава Висшият съдебен съвет (ВСС) избра Георги Чолаков за поста.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG