Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новият правосъден министър ще поиска отстраняването на Иван Гешев


Правосъдният министър Иван Демерджиев
Правосъдният министър Иван Демерджиев

Новият правосъден министър Иван Демерджиев каза в петък, че ще внесе искане за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Заявката си той направи по време на видеоинтервюто “Властта говори“, излъчвано в социалната мрежа Фейсбук.

Министърът обясни, че искането ще бъде внесено в момента, в който Конституционният съд даде зелена светлина за това.

По думите му поводите за внасяне на искане за отстраняването на Гешев са много и са свързани с най-различни досъдебни производства, които “протичат по странен начин“. Министърът обясни, че тези дела водят до осъждане на държавата пред Европейския съд по правата на човека. Той има съмнение, че Гешев следва принципите на върховенството на закона и е обективен в своите действия.

“От главния прокурор се очаква да е символ на законност. Когато десетки хиляди скандират позор оставка, трябва сам да можеш да си дадеш сметка и да подадеш оставка“, каза Демерджиев.

Той допълни, че проблемът с главния прокурор е институционален, но когато личност, която няма необходимите качества, се прибави към институционалния проблем, това води до задълбочаване на кризата.

Правосъдният министър обясни, че ЕК поставя много остро въпроса за отчетността и безконтролността на главния прокурор като условие България да получи финансиренето по Плана за възстановяване.

“Не ние сме поставили въпроса за главния прокурор като залог, ЕК го поставя. Имаме волята да го решим“, каза Демерджиев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG