Връзки за достъпност

Извънредни новини

Pfizer ще поиска одобрение за свое лекарство срещу коронавирус


Фармацевтичният гигант Pfizer съобщи в петък, че клиничните изследвания на неговото експериментално лекарство срещу COVID-19 дават добри резултати. Според компанията данните сочат висок успех в предотвратяването на тежко боледуване от коронавирус, хоспитализация и смърт.

От Pfizer заявяват, че заради добрите показатели на изследванията прекратяват тестването на медикамента по-рано с надеждата той по-бързо да стигне до потребителите.

Антивирусното лекарство на Pfizer се нарича PAXLOVID. То е комбинирано с ниска доза от лекарство за ХИВ, наречено ритонавир (ritonavir) и може да редуцира хоспитализациите или смъртните случаи от COVID-19 до 89% сред високорисковите пациенти, посочи Pfizer в свое съобщение до медиите.

Главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла казва, че лекарството ще "промени играта".

Към момента Pfizer единствено посочва резултатите от изпитването на лекарството си в прессъобщение. Компанията не е публикувала доклада с пълните резултати от клиничното изследване.

Pfizer посочва, че планира да поиска одобрение от Администрацията по храните и лекарствата за комбинацията от лекарства, която предлага срещу коронавирус "възможно най-скоро".

Съобщението от страна на Pfizer се публикува само ден след като Великобритания съобщи, че първа в света е одобрила медикамент срещу коронавирус. Лекарството е разработено от Merck и Ridgeback Biotherapeutics.

Името на препарата е molnupiravir и ще се предлага на пазара във Великобритания под бранда Lagevrio. Лекарството ще се предписва на хора, които имат леки до умерени симптоми на коронавирус, както и хора, които имат поне един рисков фактор за развитие на тежко боледуване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG