Връзки за достъпност

Извънредни новини

От "Нова Америка" до "Син Сити". Сградата, която отново горя


Историческата сграда на пл. "Възраждане" в София гори за втори път.
Историческата сграда на пл. "Възраждане" в София гори за втори път.

Сградата на бившия поп-фолк клуб "Син Сити" в София беше опожарена във вторник сутринта. Огънят е овладян, а пострадали няма. В района няма превишаване на нивата на замърсяване на въздуха, съобщи Столичната община.

Това е вторият пожар в сградата в последните 4 години, по време на които тя е необитаема, а щетите от огъня не са отстранени, съобщава БТА. Сигналът за новия пожар е бил подаден малко след 7 сутринта със съобщението, че гори покривът.

Зданието на пл. "Възраждане" e свързано едновременно с историята на киното, на архитектурата и на комунистическото движение в България.

Министърът на културата Велислав Минеков (вдясно) дойде на място по време на гасенето на пожара.
Министърът на културата Велислав Минеков (вдясно) дойде на място по време на гасенето на пожара.

През 2003 г. то губи високия си статут на защита като паметник на културата от национално значение. В момента парцелът му фигурира в Общия устройствен план на София като част от нов делови център в зона с високо застрояване, пише БТА. Собственикът на цялото място е бизнесмен, свързан с ВМРО.

Историята на сградата

Първоначалната сграда, която се издига на опожареното днес място, е построена между 1906 и 1910 г. от арх. Никола Лазаров. След много преустройства тя губи първоначалния си блясък, но и до днес запазва ниската си част, гледаща към бул. "Тодор Александров".

Архитект Никола Лазаров
Архитект Никола Лазаров

Никола Лазаров (1870-1942) е проектирал двореца Врана, днешното Министерство на земеделието, "Малкия дворец" във Варна и много театри, бани и обществени сгради в цялата страна. Той довършва проектите за Военния клуб в София и двореца Евксиноград.

Сградата на днешния пл. "Възраждане" е проектирана от него като театър "Нова Америка". В него започва регулярният кинематографски живот в София, пише историкът на киното Петър Кърджилов. Там има по две редовни прожекции всяка вечер, като за първи път се показват и кинореклами. В "Нова Америка" са излъчвани за първи път филми, осигурени от родоначалника на киноразпространението в България - Владимир Петков (1875-1921).

"Нова Америка" е най-големият салон за кино и вариете в началото на 20-и в. Той е побирал 1200 души на маси на партерния си етаж. Те са били заобиколени от два реда ложи.

През 1918 г. сградата сменя собственика си, както и името си. Това е вече театър "Ренесанс", както и днес го наричат хора от по-възрастното поколение.

През 1940 г. в сградата за първи път избухва пожар. След преврата на 9 септември 1944 г. тя е възстановена и по-късно в нея се провежда Вторият конгрес на тогавашния казионен синдикат. Именно там комунистическият водач Георги Димитров произнася последната си реч през 1948 г. Вероятно по тази причина след смъртта му сградата е наречена Профсъюзен дом на културата "Георги Димитров". В залата има и ложа, обособена на негово име.

Сградата след 1989 г.

През 1992 г. сградата е вече театър "Възраждане" и получава най-високия защитен статут - на исторически паметник на културата от национално значение.

Този статут е ревизиран през 2003 г., когато сградата преминава в най-слабо защитената категория на "паметници за сведение". Тази формулировка не изисква запазване на цялата сграда, а само на фасадата. Позволено е и това фасадата да бъде съборена, а после да бъде възстановена само чрез възпроизвеждане на нейни елементи.

През 2005 г. зданието става известно като централен нощен клуб за поп-фолк на име "Син Сити" (от английски - "Град на греха").

Пожарникари гасят пожара в историческата сграда на пл. "Възраждане".
Пожарникари гасят пожара в историческата сграда на пл. "Възраждане".

През 2017, когато заведението е вече затворено, сградата е опожарена и след това не е възстановявана.

Собственик на сградата е бизнесменът Красимир Георгиев, който притежава и столичните хотели "Централ" и "Форум". През 2013 г. Георгиев е втори в една от софийските листи на ВМРО за парламентарните избори. По-късно стана ясно, че докато лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов е вицепремиер в правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти", кабинетът купува от Красимир Георгиев сграда на столичната улица "Козлодуй" по завишени цени, пише Медиапул.

По-рано Георгиев е съобщавал, че неговите планове за историческата сграда на пл. "Възраждане" са за издигане на висока офисна сграда на нейно място, пише БТА.

Пожарът като "решение"

Новината за опожареното във вторник здание идва след няколко случая на подпалени сгради - паметници на културата. Най-известните примери са изгорелите Тютюневи складове в Пловдив и сградите на Царските конюшни в София.

Много експерти подозират, че пожарите са умишлени, тъй като обикновено водят до отмяна на защитения статут на постройките и това позволява бъдещо застрояване на празния терен.

Софийската районна прокуратура съобщи във вторник, че започва разследване на пожара. В хода му ще бъдат проверени всички възможни версии за инцидента, включително и евентуални умишлени действия.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG