Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спасителят на коали. Изоставеното кучe Беър, което се превърна в герой


Кучето Беър

Рядко се случва живо същество да спаси други сто. Затова днес човекът на деня по изключение няма да бъде човек.

Става дума за кучето Беър, което в края на октомври спечели награда за спасяването на повече от 100 коали по време на горските пожари в Австралия през 2019 и 2020 г.

Наградата е връчена от Mеждународния фонд за хуманно отношение към животните, а самият Беър е признат за куче-герой.

"От момента, в който го срещнахме, знаехме, че е уникален", казва Джоузи Шарад от Международния фонд пред Би Би Си.

Беър (от английски - мечка) е шестгодишно изоставено куче от породата австралийски кетългдог. Той е трениран от еколози в Университета на слънчевия бряг в Куийнсланд, Австралия.

Обичайно работи в значително по-спокойни обстоятелства, като търси коали и други торбести бозайници с научно-изследователска цел.

"Не беше много добър домашен любимец заради обсесивно-компулсивния си характер, но тези качества го правят идеален за куче-търсач и той на практика се превърна от изоставено куче в герой за отрицателно време", казва още Шарад.

В сезона на австралийските пожари (2019-2020) загиват над 33-ма души и стотици милиони животни. Министър-председателят на страната Скот Морисън нарича този период "черното лято".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Двете Българии, които не се срещнаха около парламента
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:55 0:00
XS
SM
MD
LG