Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спасителят на коали. Изоставеното кучe Беър, което се превърна в герой


Кучето Беър
Кучето Беър

Рядко се случва живо същество да спаси други сто. Затова днес човекът на деня по изключение няма да бъде човек.

Става дума за кучето Беър, което в края на октомври спечели награда за спасяването на повече от 100 коали по време на горските пожари в Австралия през 2019 и 2020 г.

Наградата е връчена от Mеждународния фонд за хуманно отношение към животните, а самият Беър е признат за куче-герой.

"От момента, в който го срещнахме, знаехме, че е уникален", казва Джоузи Шарад от Международния фонд пред Би Би Си.

Беър (от английски - мечка) е шестгодишно изоставено куче от породата австралийски кетългдог. Той е трениран от еколози в Университета на слънчевия бряг в Куийнсланд, Австралия.

Обичайно работи в значително по-спокойни обстоятелства, като търси коали и други торбести бозайници с научно-изследователска цел.

"Не беше много добър домашен любимец заради обсесивно-компулсивния си характер, но тези качества го правят идеален за куче-търсач и той на практика се превърна от изоставено куче в герой за отрицателно време", казва още Шарад.

В сезона на австралийските пожари (2019-2020) загиват над 33-ма души и стотици милиони животни. Министър-председателят на страната Скот Морисън нарича този период "черното лято".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG