Връзки за достъпност

Извънредни новини

Учениците от 15 области ще продължат да се обучават онлайн заради липсващи тестове


Илюстративна снимка
Илюстративна снимка

Учениците от 15 области на страната ще продължат онлайн обучението си за неопределено навреме заради очаквана доставка на щадящи тестове със слюнка, съобщиха от образователното министерство във вторник.

Причината е, че поръчаните от здравното министерство допълнителни 200 000 тестове все още не са пристигнали и няма информация кога точно ще бъдат доставени в базата на Българския червен кръст в с. Лозен.

От понеделник учениците, чиито родители са дали съгласие да бъдат тествани за COVID-19 и дадат отрицателни проби, могат да се върнат към присъствена форма на обучение. За целта през образователното министерство разпространи 180 000 щадящи теста в 13 области за учениците от I до IV клас.

Сега се очаква доставката на другата половина от поръчаното количество за областите Пловдив, Русе, Хасково, Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Видин, Враца, Монтана, Перник и София-област.

Родителите и учителите ще бъдат уведомени веднага, щом тестовете пристигнат и ще имат поне два дни предварително, за да се подготвят за възстановяване на присъственото обучение за децата от I до IV клас.

Малките ученици в 13-те области, които вече разполагат с тестове и чиито родители са съгласни да бъдат тествани два пъти в седмицата, могат да се върнат в клас още в сряда, 10 ноември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG