Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГДБОП проверява данни за връзка между Младен Маринов и "Делта гард"


Младен Маринов
Младен Маринов

Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) проверява данни за връзка между бишия вътрешен министър от ГЕРБ Младен Маринов и охранителната фирма „Делта гард“, чийто лиценз беше отнет от МВР през миналата седмица.

Това е разпоредил служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков във връзка със сигнал от неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ (АКФ), подаден във вторник, съобщи пресцентърът на МВР.

Именно АКФ направи разследването „Осемте джуджета“, в което нееднократно беше спомената „Делта гард“ като фирма, участвала в схема за изземване на бизнес с участието на бивши и настоящи висши представители на прокуратурата.

В сигнала на неправителствената организация се посочват нови данни за връзки между Маринов и доскорошните съсобстеници на „Делта гард“ Димитър Спасов-Каратиста и Марин Русев. Става въпрос за докладна записка, издадена от полицай от Несебър през 2005 г., от която се разбира, че тримата са били засечени заедно при проверка на три автомобила през нощта на 26 ноември 2005 г.

„Сигналът потвърждава твърденията на свидетели от разследването „Осемте джуджета“ за връзка на бившия министър на вътрешните работи Младен Маринов със собствениците на охранително дружество „Делта гард“, посочват от АКФ.

Част от информацията в разследването сочеше, че братът на Маринов е работел като шофьор на бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров-Еврото. Именно той е основният инициатор на схемата за изземване на бизнеси, твърди потърпевшият асансьорен производител Илия Златанов. Според разказа му „Делта гард“ пък е фирмата, охранявала бившия ресторант „Осемте джуджета“, в който Петров е викал на срещи Златанов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG