Връзки за достъпност

Извънредни новини

Макрон обяви, че Франция ще строи нови ядрени реактори, за да изпълни целите си за климата


Президентът на Франция Еманюел Макрон
Президентът на Франция Еманюел Макрон

Франция ще поднови изграждането на ядрени реактори, за да гарантира енергийната си независимост и да изпълни целите си в областта на опазването на климата. Това обяви във вторник президентът Еманюел Макрон, предаде Франс прес.

„За да гарантираме енергийната независимост на Франция, за да гарантираме доставките на електричество за нашата страна и за да достигнем целите си, в частност въглеродна неутралност през 2050 г., ние, за пръв път от десетилетия, ще подновим изграждането на ядрени реактори в нашата страна“, каза той.

Президентът не спомена повече детайли, но се очаква в следващите седмици правителството да обяви проекти за построяване на поне шест реактора от трето поколение. Ройтерс припомнят, че подобен реактор се строи във Фламанвил, Нормандия, но заради много проблеми по проекта срокът за завършването му се удължи с повече от 10 години, което доведе и до повишаване на цената.

В началото на мандата си Макрон обеща да започне процес по намаляване на дела на електричеството, произвеждано от атомни централи в енергийния микс на страната от 75% до 50% през 2035 г.

Европа пое по път на намаляването на ядрените мощности след трагедията с АЕЦ-а във Фукушима през 2011 г. Една от най-дейните държави беше Германия. Решението на френските власти е повлияно от рязкото повишаване на цените на суровините като газа, което повлия и на цените на електроенергия в страната. Преди седмици управляващите обявиха създаването на „тарифен щит“, който представлява временно замразяване на цените на синьото гориво и електроенергията на вътрешния пазар.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG