Връзки за достъпност

Извънредни новини

Елеонор Лалу, която се бори за правата на хората с увреждания


Елеонор Лалу през 2020 г.
Елеонор Лалу през 2020 г.

През целия си живот Елеонор Лалу се е борила да се отнасят с нея както с всички останали. Тя живее сама, образована е и има успешна кариера. Сега 36-годишната французойка иска да направи живота по-лесен за всички хора с нейната диагноза – Синдром на Даун.

Елеонор Лалу е първата общинска съветничка със Синдром на Даун във Франция и един от първите хора с това увреждане на публични позиции в света. Наскоро тя беше отличена с Орден за заслуги заради дейността си в помощ на хората с увреждания.

„Упорито се борих да водя обикновен живот със Синдром на Даун. Това не ме тормози вече“, казва Елеонор Лалу, цитирана от Ройтерс, през 2020 г. „Сега се боря за приобщаване. Хората с увреждания имат място в обществото.“

Когато Елеонор е дете, родителите ѝ отказват да я запишат в училище с деца със специални потребности. Тя учи в обикновено училище и след като завършва, започва да работи като администратор в болница. Малко след това се изнася от дома на семейството си и започва да живее самостоятелно.

„Винаги сме искали Елеонор, която е родена различна, да може да живее като всички останали“, казва баща ѝ Еманюел пред Франс прес през 2020 г. „Когато гледате човек през призмата на неговите увреждания, той ще живее като увреден човек. Ако го гледате през способностите му, той може да се развива“, казва той.

Дълги години Елеонор се занимава с активизъм в подкрепа на хората с интелектуални затруднения. Тя ръководи фондацията „Приятели на Елеонор“ (Amis d'Eléonore), създадена от родителите ѝ, а през 2014 г. публикува книгата „Синдром на Даун. И какво от това“ (Triso et alors!) за трудностите, които е трябвало да преодолее като човек с това състояние.

През 2020 г. Елеонор решава да влезе в политиката и се кандидатира за общински съветник в родния си град Арас в Северна Франция. Тя беше кандидат на центристка местна партия и постави като свои приоритети създаването на достъпна среда и подобряването на качеството на живот на хората с увреждания в града.

Тя беше избрана и от март 2020 г. е първата общинска съветничка със Синдром на Даун във Франция.

Сред приоритетите, по които тя вече е започнала да работи, са въвеждането на електрически автобуси с рампи за инвалидни колички в градския транспорт и въвеждането на табели с Брайлова азбука, които да помогнат на незрящите да се ориентират в града.

„Искам Арас да се промени, да се подобри… главно по отношение на чистотата и на уважението, но и що се отнася до достъпността“ за хората с увреждания, казва Елеонор. Тя казва, че винаги е искала да работи за това хората да имат перспективи и да могат да се развиват и да живеят самостоятелно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG