Връзки за достъпност

Извънредни новини

Архитектът Ю, който измисли "градове-гъби" и направи наводненията безопасни


Конгжан Ю
Конгжан Ю

Силно наводнение за малко не отнема живота му, когато е още момче. В резултат на това китаецът Конгжан Ю посвещава живота си на това да обезопасява градовете от природното бедствие.

Ю е екологичен урбанист и ландшафтен архитект, многократно награждаван за своите проекти. Те са реализирани в стотици градове по света.

Историята, която стои зад този успех, до голяма степен вдъхновява подхода на Ю. Когато е едва на 10, реката в родното му градче прелива и го помита със себе си. Той успява да се спаси, като се хваща за корените на растенията по поречието.

„Сигурен съм, че ако реката беше така, както е днес, загладена с бетонни стени, щях да се удавя“, казва Ю пред Би Би Си.

Днес той е най-познат с концепцията си за „градове-гъби“. Идеята на този вид проекти е да бъдат премахнати съоръженията, които предпазват града от водата, и да се въведат такива, с които тя да остане, без да застрашава човешки животи.

„Не можеш да се бориш с водата, трябва да я оставиш да тече“, казва още Ю.

Би Би Си описва трите основни метода, чрез които „градовете-гъби“ предвиждат да се постигне това. Първият е да се изградят множество езера в рамките на града, които да поемат водата. Вторият – криволичещи реки, а третият – отходни тръби, от които водата да се излива в река, езеро или море.

Освен в университета в Пекин, а по-късно и в Харвард, Ю възприема много идеи от древни земеделски техники.

„Имаме хиляди години опит, имаме решение, което не може да се игнорира. Трябва да следваме своя китайски опит“, добавя Ю.

Въпреки че се самоопределя като китайски традиционалист, той дълго време среща съпротива в лицето на комунистическите власти. Те го набеждават, че е „западен шпионин“, и са подразнени от това, че се противопоставя на съвременните методи на урбанизация.

Той обаче постепенно си спечелва доверието им и неговите концепции стават част от правителствените планове за развитие на градските пространства за следващото десетилетие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG