Връзки за достъпност

Извънредни новини

КЗК уличи "Лукойл", че пречи на други фирми да внасят горива в България


Централата на "Лукойл" в София
Централата на "Лукойл" в София

Много пъти досега е повдиган въпросът за господстващото положение на "Лукойл" в България, но сега КЗК откри и нарушения.

Антимонополната комисия уличи "Лукойл", че използва господстващото си положение на пазара на горива в България, за да пречи на други фирми да внасят и продават. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е установила, че българските компании на руския гигант ограничават достъпа на други фирми до своите данъчни складове и нефтопродуктопроводи и така пречат на конкуренцията.

Производството на КЗК е започнало след жалба на "ОМВ България", дъщерна на австрийския петролен гигант ОМВ. Антимонополната комисия е проверила "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и "Лукойл България" ЕООД. Първата фирма управлява рафинерията в Бургас, а втората се занимава с транспорт и търговия на горива.

КЗК е открила "една обща стратегия на групата за създаване на пречки пред вноса на горива в страната". Комисията е установила, че групата на "Лукойл" притежава най-голямата складова и свързана с нея транспортна инфраструктура, която я прави господстващо предприятие на пазара на съхранение на автомобилни горива.

КЗК твърди, че нарушенията на "Лукойл"ограничават конкуренцията при вноса, което увеличава търсенето на горива с местен произход, които пък произвежда отново "Лукойл".

"Това намалява избора на търговците на едро и съответно се прехвърля надолу по веригата на реализация на автомобилните горива и в крайна сметка върху потребителите", пише КЗК.

Злоупотребата с господстващо положение нарушава както българските закони, така и правилата на ЕС. "Лукойл" има два месеца, за да предостави на КЗК писмени възражения по предявените твърдения.

Това не е първият път, в който се повдига темата със злоупотребата на "Лукойл" с господството ѝ при данъчните складове, но досега КЗК не е откривала нарушения, припомня "Медиапул".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG