Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кейша Торп учителката емигрант, посветена на децата емигранти


Кейша Торп

Всичко започва преди десетилетия в Ямайка, която и до днес се смята за една от най-нестабилните и бавноразвиващи се икономически държави в света. Там се ражда и расте младо момиче, което е заобиколено от бедност и насилие. То мечтае за по-добър живот в САЩ. Благодарение на спортна стипендия то достига до американската мечта, но само това не е достатъчно.

Момичето завършва първо в класа си в колежа, доброволства в свободното си време, а накрая се озовава и в Харвард. Това е обещание за бляскава кариера в борда на някоя огромна компания, но момичето отива на друго място - в класната стая и при неправителствените организации, които се борят за равния достъп до образование.

В четвъртък момичето от Ямайка Кейша Торп получи Глобалната учителска награда на ЮНЕСКО и фондацията Варки, придружена с награда от 1 млн. долара. Тя беше отличена сред 8 000 номинирани в класацията, която се провежда от 2015 г. насам.

„Това трябва да окуражи всяко малко чернокожо момче и момиче, което прилича на мен, както и всяко дете в света, което се чувства маргинализирано и има история като моята, всички, които чувстват, че нямат никаква стойност“, каза Торп след спечелването на наградата.

Тя каза още, че ще използва наградата, за да увеличи обхвата на започнатите от нея проекти в помощ на учениците в неравностойно положение, които да успяват да постъпят в колеж без да теглят кредити.

Нейната битка за равно образование е продиктувана не само от ситуацията, в която е отраснала в родината си, където е отглеждана от баба си и сестра си близначка, но и заради това, което заварва в САЩ. Там тя вижда голямото разделение между бедните и богатите по отношение на достъпа им до образование.

„Казвах си „О, Боже, страната по мед и масло“. Не разбирах американската система и как тя работи и как така някои училища процъфтяваха, а някои училища имаха ученици, които не можеха да продължат с образованието. Това истински ми повлия“, спомня си Торп.

Още докато е в колежа тя дава уроци на деца в неравностойно положение, главно сред представили на тъмнокожото и латино малцинствата.

През последните 16 години, в които се занимава с учителската професия, тя продължава да се отдава основно на подготовката на ученици, които имат малък шанс да достигнат до колеж. Сред тях има такива, които нямат документи, нямат никакви учебници и имат много ниско ниво на английски.

Заедно с това тя води борба за увеличаването на броя на спортните стипендии, като създава организация, която провежда срещи между учениците и някои от най-изявените треньори на млади атлети.

„Тъй като мечтата ѝ за колежанско образование се осъществява благодарение на спортна стипендия, мисля че тя чувства дълг за това повече деца да имат същия шанс“, казва д-р Треша Борис, която номинира Торп за наградата на ЮНЕСКО.

Тя е самотна майка, но въпреки това ръководи още няколко програми за менторство, включително и на учители, а и пътува много като посланик на каузата, свързана с образованието за деца в неравностойно положение. Работата и помага програмите за достъп до по-добро образование да стигнат чак до Бахамите.

Но това, което прави в училище не остава на заден план и дава плод. Само за периода между 2018 и 2019 г. тя помага на учениците си да спечелят стипендии на стойност 6.5 млн. долара и да получат място в 11 различни колежи. Торп е преподавател по английски на дванадесетокласниците в международното училище в Ленгли парк в Принц Джордж каунти, Мериленд.

„Боря се да изпълнявам амбицията на Рита Пиърсън, която казва за учениците си, че „всяко дете заслужава шампион, възрастен, който никога няма да се откаже от тях, който разбира силата на свързването и настоява те да бъдат най-доброто, което могат да са“, казва Торп.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Как едно кафене в Киев работи въпреки липсата на ток
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00
XS
SM
MD
LG