Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пререшаване на решеното. ЦИК разпореди разписките във всички секции да се броят


Bulgaria Parliamentary Elections 2021 July 11 Machine Voting Votes Counting
Bulgaria Parliamentary Elections 2021 July 11 Machine Voting Votes Counting

Контролните разписки във всички секции, в които се гласува с машини, ще се броят. Това реши няколко часа преди началото на деня за размисъл Централната избирателна комисия (ЦИК).

Действията на комисията идват, след като преди седмица тя веднъж разпореди стопроцентовото преброяване на разписките, но това решение беше обжалвано и отменено от съда с аргумента, че единственият документ, удостоверяващ резултата от гласуването, е протоколът, който се отпечатва от машината. Преброяването на разписките е само контролно и не може да бъде вписано в протоколите, но ЦИК може да решава в какъв обем да бъде то.

В четвъртък от комисията взеха решение, че ще се броят 30% от разписките, но само 24 часа по-късно отреди обемът да е от 100%. В полза на последното изменение гласуваха 12 души, сред които четиримата предложени от ГЕРБ, тримата от БСП, двамата от ДПС и тримата от „Има такъв народ“. Против бяха трима членове на комисията – Цветозар Томов и Любомир Георгиев, предложени от „Демократична България“ и Росица Митева, издигната от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“.

Темата за броенето на разписките и потенциалното разминаване между издаваният от машините протокол и реалният резултат беше повдигнат от ГЕРБ. В последните дни представители на партията заедно с лидера и Бойко Борисов многократно заявиха, че се готви „изборна измама“, която ще се извърши именно с подмяна на вота от машинното гласуване.

Гледайте изборното студио на Свободна Европа
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG