Връзки за достъпност

Извънредни новини

Светът подписа ново споразумение за климата


След две седмици разговори участниците в климатичната конференция в Глазгоу стигнаха до споразумение, съобщи Би Би Си. То е първото, което посочва изкопаемите горива като основна причина за глобалното затопляне.

Срещата се състоя в Глазгоу, Шотландия, като в нея участваха политици, учени и активисти от цял свят.

Основната цел на събитието беше подписването на споразумение за ограничаване на въглеродните емисии достатъчно бързо, така че глобалното затопляне да се задържи до 1,5 градуса по Целзий спрямо нивото от прединдустриалната ера.

Една от клаузите в споразумението предизвика напрежение към края на разговорите. Първоначално в нея се споменаваше за “постепенно спиране” на въглищната енергия.

След недоволството на няколко зависими от бранша страни, сред които Индия и Китай, клаузата беше преформулирана на „поетапно намаляване“ на използването на въглища.

Сделката изисква също спешни мерки за ограничаване на вредните емисии и предвижда по-голямо финансиране на развиващите се страни, за да могат те да се адаптират по-лесно, пише още Би Би Си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG