Връзки за достъпност

Извънредни новини

Всички лидери на "Демократична България" подават оставки заради слабия резултат на изборите


Владислав Панев, Христо Иванов и Атанас Атанасов. Снимката е от 10 август
Владислав Панев, Христо Иванов и Атанас Атанасов. Снимката е от 10 август

Лидерите на партиите от коалицията „Демократична България“ подават оставки заради слабия резултат на изборите.

Христо Иванов подава оставка като лидер на „Да, България“. Съпредседателите на Зелено движение Борислав Сандов и Владислав Панев също се оттеглят от ръководството на партията си. Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов съобщи, че ще свика събрание за избор на нов председател и ръководство на партията.

Последните резултати, обявени от Централната избирателна комисия (ЦИК), сочат, че коалицията „Демократична България“ ще бъде шеста сила в парламента с около 6,16% подкрепа. Тези резултати не са окончателни и са при преброени 93,3% от протоколите. На изборите на 11 юли формацията получи 12,64% от гласовете, а на 4 април – 10,51%.

„Аз нося отговорност за този резултат. Този резултат е много лош и изисква преосмисляне на курса на „Да, България“, каза Христо Иванов в изявление на живо във Фейсбук. Той каза, че резултатът е много по-слаб от изборите на 11 юли и на 4 април тази година.

Освен Иванов оставка подава и Изпълнителният съвет на „Да, България“. Те ще продължат да изпълняват функциите си до избирането на ново ръководство на партията, което ще стане на Национална конференция. Решението за свикването ѝ трябва да бъде взето на Национален съвет, който ще се проведе във вторник.

Христо Иванов каза, че оставката му като лидер на „Да, България“ няма да повлияе на работата на коалицията на „Демократична България“, която ще бъде „активна в парламента“ и ще участва в преговори за съставяне на правителство. Иванов каза, че ще предложи да бъде взето решение, което дава мандат на депутатите на партията в парламента да подкрепят правителство с мандат на „Продължаваме промяната“.

„Не можем да позволим нашите вътрешнопартийни процеси да се отразят нито на коалицията „Демократична България“, нито на перспективите за излъчване на едно управление в бъдещия парламент“, каза Иванов.

Атанас Атанасов съобщи, че ще свика Национално събрание на ДСБ за избор на нов председател и ръководство на партията.

„Въпреки положените усилия резултата ни на тези избори е слаб, за което поемам личната си отговорност“, написа Атанасов във Фейсбук.

„В трудни моменти като този е необходимо да се прояви устойчивост и национална отговорност. Заедно с другите лидери на Демократична България сме длъжни и ще защитим интересите на избирателите на обединението, което единствено е способно ефективно да отстоява каузите, които изповядваме. То трябва да бъде запазено и развито.“

Новината за оставките на съпредседателите на Зелено движение Борислав Сандов и Владислав Панев беше съобщена на страницата на партията във Фейсбук. Освен тях оставка подава и Изпълнителният съвет на партията. Предстои да бъде насрочено Национално събрание, на което да бъде избрано ново ръководство.

„Демократична България не е самоцел, а инструмент и за нас е чест да работим с останалите колеги в коалицията. Убедени сме, че бъдещето и целите ни са общи и че заедно можем да реализираме положителна промяна, която да достигне до всеки български гражданин, независимо в коя част на България и света се намира“, пише в изявлението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG