Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Съжалявам за случилото се". Мъж призна убийството на жена си, прикрито от баща му


Орлин Владимиров (на преден план) и баща му Пламен Владимиров в Софийския градски съд
Орлин Владимиров (на преден план) и баща му Пламен Владимиров в Софийския градски съд

Съдът задържа за постоянно млад мъж за убийството на жена си, обявена от него за изчезнала преди един месец в София. В следствения арест остава и неговият баща, обвинен, че е прикрил престъплението, изхвърляйки трупа в куфар край Перник.

Софийският градски съд (СГС) уважи в понеделник искането на прокуратурата да задържи под стража 36-годишния Орлин Владимиров по обвинение, че на 13 октомври е убил съпругата си Евгения Владимирова в семейния им апартамент в столичния кв. „Лагера“.

В следствения арест остава и 60-годишният му баща Пламен Владимиров, който е обвинен като помагач, защото е помогнал на сина си да сложат тялото на жертвата в куфар и след това го е закарал с колата си край Перник, където го е изхвърлил.

За случая се разбра още на 14 октомври, когато във Фейсбук беше публикуван призив от приятелка на семейството с молба за информация, ако някой е видял Евгения. Тогава съпругът ѝ лансира версията, че ден по-рано тя е отишла на фитнес и повече не се е прибрала. Двамата имат шестгодишен син.

Същият ден в Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) е образувано разследване за отвличане и младата жена официално е обявена за издирване. Впоследствие е установено, че става въпрос за убийство.

От СДВР обявиха случая за разкрит в събота, когато съобщиха, че Орлин Владимиров и баща му Пламен са направили самопризнания. Тогава стана ясно, че освен тях е задържана и майката на младия мъж, но тя не получи обвинение.

Най-вероятният мотив е ревност

Съпругът на жертвата е обвинен за умишлено убийство, което се наказва със затвор от 10 до 20 години, а баща му – като негов съучастник, който му е помогнал да укрие тялото.

Наблюдаващият прокурор Чавдар Железчев заяви в съдебната зала, че Орлин Владимиров е удушил жена си, намотавайки плътно четири слоя стреч фолио около главата ѝ около 15.00 часа на 13 октомври.

„Той дава сведения, че я е душил с ръце като е помислил, че е починала, но впоследствие тя още била жива. Впоследствие омотава главата като ѝ запушва отворите, откъдето може да диша – носът и устата, с четири пласта стреч фолио, което всъщност се оказва фатално“, заяви Железчев пред медиите след съдебното заседание.

По думите му в периода между 14.00 и 18.00 часа на същия ден баща му Пламен Владимиров е дошъл, за да му помогне да сложи тялото на жертвата в куфар. След това сам откарал куфара край Перник, където го изхвърлил. В тази връзка прокурорът цитира заключение от експертиза на записи от видеокамери, които са заснели как качва товар в личния си „Мерцедес ML“.

„Трупът ѝ е бил укрит от баща му като е намерен случайно в шламохранилището в гр. Перник до намиращия се там ТЕЦ от двама охранители, които са правили обход на района. Бил е изхвърлен от колата на бащата на прекия извършител“, добави обвинителят.

По думите му „на личностна основа е извършено престъплението, най-вероятната хипотеза е от ревност“.

Признанията идват след намирането на тялото

Чавдар Железчев поясни, че двамата обвиняеми са направили самопризнания в СДВР едва, след като тялото на Евгения вече е било открито.

„Едновременно се извършват тези процесуално-следствени действия и може би притиснати от факта, че трупът вече е намерен, те са решили да дадат тези признания, но не са ги дали официално в протокол за разпит като обвиняеми“, каза прокурорът.

На въпрос дали бащата и синът са съдействали на прокуратурата след привличането им за обвиняеми, Железчев отговори, че по съвет на адвоката си те са се възползвали от правото си да не дават обяснения.

Прокурорът обаче подчерта, че „има огромна верига от косвени доказателства, въз основа на които изграждаме хипотезата и изясняваме случая“.

Пред съда той посочи, че Орлин Владимиров е потвърдил пред полицията къде е изхвърлил мобилния телефон на жена си след убийството ѝ, а баща му Пламен – къде е изхвърлил куфара с трупа ѝ.

Железчев подчерта, че извършеното от тях престъпление се отличава с „изключителна степен на обществена опасност“ и затова настоява да бъдат задържани за постоянно.

Адвокатът оспори само обвинението на бащата

Адвокатът на обвиняемите Христо Ботев посочи в началото на пледоарията си, че неговата функция е „да брани правата и задълженията на обвиняемите, а не техните постъпки“. По думите му пред съда бащата и синът са съдействали на полицията.

Юристът оспори единствено обвинението на Пламен Владимиров, посочвайки, че няма данни за негова съпричастност при самото деяние. Затова Ботев изтъкна, че той би трябвало да е обвинен по друг текст от Наказателния кодекс, който предвижда по-леко наказание.

Самият Орлин Владимиров потвърди пред СГС, че е направил пълни самопризнания.

„Съжалявам за случилото се“, добави обвиняемия, но след като беше попитан от съдия Христинка Колева повторно за какво точно съжалява, той добави: „За извършеното.“

Баща му Пламен пък каза, че осъзнава какво е извършил и съжалява „дълбоко“. Защитникът му поиска поне той да бъде оставен под домашен арест, защото страда от цироза, диабет и има проблеми с пикочния мехур.

Съдия Колева обаче не се съгласи с никой от доводите на адвоката и остави Владимирови за постоянно в следствения арест. В началото на заседанието защитата поиска заседанието да се проведе при закрити врата, но съдът отхвърли и тази молба.

Пламен Владимиров е бивш кадър на ДС и ДАНС

Бащата на обвиняемия за убийството е бил сътрудник на бившата Държавна сигурност (ДС). С решение на комисията по досиетата от 2010 г. той е огласен като съдържател на явочна квартира с псевдонима „Рила“, регистриран през декември 1989 г. в Перник.

Пламен Владимиров е проверен за съпричастност към бившия репресивен апарат на комунистическата власт, тъй като към онзи момент е бил служител на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Към момента е пенсионер.

И двамата обвиняеми са с чисто съдебно минало и имат висше образование. Орлин Владимиров и Евгения са женени от 2014 г.

Орлин Владимиров сам търси медиите

Изчезването на Евгения Владимирова имаше силен отзвук в социалните мрежи, след като мъжът ѝ сам беше пожелал във Фейсбук да бъде публикуван призив за съдействие при нейното търсене.

Впоследствие Орлин Владимиров потърси нееднократно различни медии, пред които се оплака, че от полицията не му дават никаква информация. Разказа и, че роднините на съпругата му са наели частен детектив.

В края на октомври Владимиров заяви пред сайта „Блиц“, че „на запис от охранителна камера на магазин, в близост до дома ни, се вижда как жена, която много прилича на нея, се качва на такси“, но подобна информация не беше спомената по време на заседанието на СГС.

„Имам чувството, че нещо се покрива… Не ми се дава никаква информация за хода на издирването на Евгения. Естествено, аз съм първият заподозрян като виновник за изчезването ѝ“, коментира той пред онлайн изданието на 28 октомври

Дни преди двамата с баща му да направят самопризнания, Орлин Владимиров коментира пред Нова телевизия, че няма „никаква версия“ за изчезването на Евгения.

„Общо взето всякакви неща изкоментирахме, всичко завъртяхме. Всичко, по някакви причини, изглежда невъзможно и нелогично. Не мога да кажа нищо смислено“, каза Владимиров пред телевизията.

Част от разговора с него беше излъчен в ефир в събота, когато от СДВР обявиха, че по случая е разкрито убийство и са задържани съпругът и неговите родители. Засега от прокуратурата не обясняват защо майката е била освободена и има ли наложена по-лека мярка за неотклонение.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG