Връзки за достъпност

Извънредни новини

Павлина Панова е първата жена, избрана за председател на Конституционния съд


Съдия Павлина Панова
Съдия Павлина Панова

Павлина Панова е новият председател на Конституционния съд (КС) и първата жена избрана на поста, съобщи lex.bg. Неин конкурент за поста е беше Таня Райковска.

Панова е конституционен съдия от 2018 г. и беше избрана за поста от Общото събрание на върховните съдии. Тя е доктор по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Кариерата ѝ започва като прокурор в Софийската районна прокуратура между 1992 и 1994 г. Следва работа като съдия в Софийския районен, Софийския градски и Софийския апелативен съд от 1994 до 2007 г., когато става част от Върховния касационен съд. Там тя правораздава до избирането ѝ за конституционен съдия през 2018 г.

Между 2013 и 2018 г. тя е ръководител на Наказателната колегия на ВКС и зам.-председател на съда. Дълги години беше и съдия ad hoc в Европейския съд по правата на човека.

Преди седем години Панова беше кандидат за председател на ВКС, но тогава Висшия съдебен съвет избра Лозан Панов за поста.

Панова заменя на поста председател на КС бившият главен прокурор Борис Велчев, чийто деветгодишен мандат в съда изтече в понеделник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG