Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кабинетът и протестиращи обвиниха Турция в намеса в българските избори


Вицепремиерът Бойко Рашков обвини властите в съседна Турция във "вмешателство" в българските избори, а Министерството на външните работи привика турския посланик. Пред посолството на Турция в София вечерта се състоя протест.

Повод са сигналите за ангажиране на официални и политически лица в Турция в полза на Движението за права и свободи (ДПС). Партията получи над 80 хиляди гласа в откритите в Турция секции за изборите за парламент и президент, проведени на 14 ноември.

"Всички станахме свидетели на поведението на някои органи в Турция", коментира в четвъртък вътрешният министър Бойко Рашков. Той определи това като "вмешателство".

По време на пресконференция Рашков разказа за репортаж по турска телевизия и няколко други публикации, в които са се отправяли призиви за гласуване, а и освен това "за първи път турчин участва като кандидат за президент на България", каза Рашков, цитиран от БТА.

Също в четвъртък Министерството на външните работи (МВнР) привика посланика на Турция. Постоянният секретар на министерството Иван Кондов се е срещнал с посланик Айлин Секизкьок "във връзка с произвеждането на изборите за президент и вицепрезидент на България и за народни представители на 14 ноември", съобщи пресцентърът на министерството.

Поставен е и въпросът за предстоящия в неделя, 21 ноември, втори тур за изборите за президент. На него се състезават президентът Румен Радев и претендентът Анастас Герджиков, които получиха най-голяма подкрепа на първия тур.

Предизборна агитация и призиви в Република Турция за гласуване в полза на политическа партия у нас.
МВнР

"На турската страна е било привлечено вниманието за случаи на ангажиране на официални лица, турски политически лидери, изселнически организации и медии с предизборна агитация и призиви в Република Турция за гласуване в полза на политическа партия у нас", се казва още в съобщението.

Българската страна е изразила очакване турските институции и официални лица "категорично да се въздържат от пропагандни действия и политически послания, имащи отношение към изборния процес в България".

По-късно вечерта протестиращи излязоха пред посолството на Турция в София и затвориха за кратко движението по булевард "Васил Левски". Някои от тях хвърляха домати към сградата на посолството. След това към протестиращите се присъедини и шествие в подкрепа на президента и кандидат за втори мандат Румен Радев. На плакатите пишеше "Турция е нелоялен, непредсказуем и опасен съсед", както и "България си има президент".

На изборите в Турция бяха открити 124 секции. В много от тях имаше опашки, а доброволци помагаха на хората да гласуват с машини. Има сигнали, че на някои места доброволците са гласували вместо избирателите. ДПС получи огромния дял от гласовете в Турция, общо 80 359.

В предишни години подаваните гласове за движението бяха в пъти по-малко. Единственото изключение е 2009 г., когато ДПС спечели 93 926 гласа в Турция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG