Връзки за достъпност

Извънредни новини

Коя партия колко депутати ще има в 47-ото Народно събрание


Разпределение на мандатите в 47-ото Народно събрание
Разпределение на мандатите в 47-ото Народно събрание

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви разпределението на депутатските места в следващото народно събрание.

„Продължаваме промяната“ ще има 67 депутати в 47-ото Народно събрание. Формацията на Кирил Петков и Асен Василев спечели 25,67% от гласовете на парламентарните избори на 14 ноември и ще бъде първа политическа сила.

ГЕРБ-СДС ще има 59 депутати в следващия парламент. Коалицията между партиите на Бойко Борисов и Румен Христов получи 22,74% на изворите в неделя.

Трета сила в следващия парламент ще бъде ДПС, която ще има 34 депутати. Движението с председател Мустафа Карадайъ получи 13% на последните избори.

Резултати от парламентарните избори на 14 ноември
Резултати от парламентарните избори на 14 ноември

БСП ще бъде четвърта с 26 депутати в 47-ото Народно събрание. Партията на Корнелия Нинова получи 10,21% на изборите на 14 ноември.

„Има такъв народ“ ще има с един депутат по-малко от социалистите в следващия парламент. Формацията на Слави Трифонов получи 9,52% на изборите и ще има 25 места в парламента.

Коалицията „Демократична България“ ще има 16 народни представители в следващия парламент. Обединението на „Да, България“, ДСБ и Зелено движение получи 6,37% от гласовете на изборите в неделя.

За пръв път в парламента ще има депутати от „Възраждане“. Партията на Костадин Костадинов получи 4,86% и ще ма 13 народни представители.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG