Връзки за достъпност

Извънредни новини

Австрия се затваря изцяло и прави ваксинацията задължителна


Австрийският канцлер Александър Шеленберг обяви решението за налагане на локдаун като "болезнено", но необходимо
Австрийският канцлер Александър Шеленберг обяви решението за налагане на локдаун като "болезнено", но необходимо

Австрия ще наложи общонационален локдаун от понеделник. Освен това от началото на февруари ваксинацията в страната ще стане задължителна.

За това съобщи канцлерът Александър Шеленберг в петък, цитиран от ДПА.

Австрия се намира в тежка ситуация заради четвъртата вълна на пандемията, която доведе до нива на заразяването от 1000 на всеки 100 000 души в рамките на седем дни.

Оценките за затварянето ще бъдат направени на десетия ден след неговото обявяване, а то ще продължи най-много 20 дни. По данните на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) около 64% от населението в Австрия е напълно ваксинирано.

По думите на канцлера Шеленберг вземането на решението за затваряне на австрийците по домовете им е „боляло много“, но е било необходимо.

„Не искаме пета вълна, не искаме шеста и седма вълна“, каза още той.

За неспазването на мерките ще бъдат налагани тежки административни глоби. Единствени изключения, при които се допуска напускане на дома, са спешни нужни от продукти, работа и за тренировки на открито. Всички заведения и повечето магазини ще затворят врати.

Всички родители бяха призовани да не изпращат децата си в училищата, но те ще останат отворени за семействата, които нямат възможност да полагат грижи през деня.

Преди седмица австрийските власти наложиха забрана за всички неваксинирани да напускат домовете си, освен по спешна нужда или за работа. Тогава от австрийското правителство съобщиха, че мярката е отговор на ниските нива на ваксинация и предупредиха, че рестрикциите могат да станат още по-сериозни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG