Връзки за достъпност

Извънредни новини

НА ЖИВО: Новият президент


Румен Радев и Анастас Герджиков се явиха на балотаж.
Румен Радев и Анастас Герджиков се явиха на балотаж.

България избира президент за следващите пет години. На 21 ноември един срещу друг се изправиха двамата кандидати, които достигнаха до втори тур на изборите - досегашният президент Румен Радев и Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Гледайте изборното студио на Свободна Европа с водещ Генка Шикерова. В студиото гостува журналистът Асен Григоров. Полина Паунова предава от мястото на събитието. С още включвания по изборната тема.

До втори тур на президентските избори се стигна, след като на първия тур, който се проведе заедно с третите парламентарни избори за тази година, избирателна активност не достигна необходимите 50%, за да бъде излъчен победител още на първия тур. Тогава Румен Радев спечели изборите с 49,41% срещу 22,82% за Герджиков.

И двамата кандидати бяха издигнати от инициативни комитети. Румен Радев получи подкрепата на победителят на парламентарните избори "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ", "Изправи се.БГ! Ние идваме", а за втория тур получи подкрепата и на "Зелено движение", част от коалицията "Демократична България". Анастас Герджиков официално беше подкрепен от ГЕРБ-СДС. ДПС не подкрепи открито нито един от двамата кандидати за втория тур, но според наблюдатели изказването на лидера на движението Мустафа Карадайъ е насочило избирателите му да гласуват за Герджиков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG